'De bibliotheek is méér dan alleen dat prachtige gebouw in Stad'

26 januari 2021 09:00

Door Marcel Beijer

ALMERE – Als ze aangeeft pas op haar zestiende naar Nederland verhuisd te zijn, valt het lichte Engelse accent van Annerie Brenninkmeijer op, sinds 1 juni directeur van De Nieuwe Bibliotheek Almere. Ze heeft de bibliotheek alleen nog maar in coronatijd meegemaakt, maar heeft een duidelijke visie over de toekomst van de bieb.

"Ik ben geboren in Engeland, daarna met mijn ouders meeverhuisd naar New York en Montreal. Op mijn zestiende kwamen we naar Nederland. Later heb ik nog in India gewerkt. Nederlands is niet mijn moedertaal en literair ben ik vooral Engelstalig georiënteerd. Boeken over sterke vrouwen spreken mij het meeste aan, vooral als ze een afwijkende visie hebben. Misschien komt dat wel omdat ik in een mannenwereld ben opgeroeid. The Fountainhead van Ayn Rand is bijvoorbeeld een boek waar ik kracht en inspiratie van krijg."

Brenninkmeijer neemt flink wat ervaring mee. Ze werkte onder meer voor McKinsey, Sara Lee International en Procter & Gamble. "Unilever was veel groter dan P&G in Nederland, maar dan kies ik dus voor dat kleine. Ja, ik heb wel iets rebels in me."

Non-profit

In 2015 besloot ze bewust over te stappen naar de non-profit sector als manager bij de stichting Bibliotheek Rotterdam, om vorig jaar over te stappen naar Almere. "Een stad die nog volop in ontwikkeling is en me uitdaagt. Grootstedelijk, maar toch overzichtelijk en persoonlijk. Er liggen hier de nodige uitdagingen. Op het gebied van culturele ontwikkeling is nog veel te doen, maar ook is de laaggeletterdheid hoger dan gemiddeld en is er sprake van kansenongelijkheid."

Daarin is een belangrijke rol voor de bibliotheek weggelegd. "De bibliotheek is de grootste en meest laagdrempelige openbare voorziening in de stad. Een hoeksteen in de samenleving. Naast boeken lezen is er ook sociale ontmoetingsfunctie en een educatieve functie. Daarin zoeken we steeds meer samenwerking met partners zoals kinderdagverblijven, consultatiebureaus, buurtcentra en andere partijen. Het gevolg daarvan zie je nu ontstaan in Almere Buiten, waar een cultuurhuis ontwikkeld wordt in 2021 dat volledig gebaseerd is op samenwerken en –wonen met partners, met de bibliotheek als verbindende factor. Met partners willen we ook vernieuwen in Poort en idealiter uitbreiden in Hout. Want de bibliotheek is méér dan alleen dat prachtige gebouw in Stad. Weinig mensen weten dat we ook actief zijn op 45 scholen in de stad."

Corona

Vanwege de lockdown is de bibliotheek nu dicht. "Boeken kunnen alleen geleend worden via de Bieb Drive. Dat vergt veel extra werk. Onze medewerkers hebben het nu drukker dan ooit. Helaas hebben bezoekers nog niet kunnen genieten van de nieuwe, kleine bioscoopzaal en nog maar kort van het Nieuwscafé dat naar de entree is verhuisd. Dat was overigens wel een succes. Er werd erg veel gebruik van gemaakt, voor dat wij dicht moesten. Soms zaten er te veel mensen in het Nieuwscafé en bij de studieplekken. Dat was niet de bedoeling natuurlijk, in deze coronatijd. Het borgen van veilige afstanden in de bibliotheek heeft continu veel aandacht gekregen."

Toekomst

Ook de jeugdafdeling wordt verder uitgebreid. "Dat is onderdeel van onze visie. Het begint bij de jeugd. In eerste instantie: het voorkomen van een taalachterstand en het stimuleren van leesplezier. Lezen is belangrijk, voorlezen ook. We willen bijvoorbeeld meer voorlezen bij gezinnen thuis, voor wie voorlezen aan kleine kinderen niet vanzelfsprekend is. En dan gaan we nog een geweldig grote driedubbele uitdaging aan de komende jaren: het project 'leesoffensief' voor voortgezet onderwijs, met speciale aandacht voor vmbo en jongeren met niet-Westerse achtergrond. Is dat ambitieus, of niet? We willen ook uitdragen dat lezen niet saai is, bijvoorbeeld door schrijvers uit te nodigen op scholen."

Haar vele carrièrewisselingen in het verleden zijn niet per se een voorbode voor haar verblijf in Almere. "Bij mijn aanstelling is afgesproken dat een bibliotheekdirecteur een aanstelling voor vier jaar krijgt, die met nog een termijn van vier jaar kan worden verlengd. Ik vind dat een goede afspraak. Afwisseling is belangrijk. Ik blijf dus maximaal acht jaar. Dan wacht ondertussen mijn (vroeg)pensioen."

400 meter maakt verschil

Brenninkmeijer wil zich niet mengen in de discussie of hogeschool Windesheim op de plek van de Voetnoot moet komen, of 600 meter verderop op het Odeonveld. Studenten zouden die afstand te ver weg vinden liggen van de stad en de bibliotheek. "In Rotterdam heb ik wel ervaren dat afstand er toe doet. We verplaatsen daar twee bibliotheken zo'n 400 meter zodat ze meer in de loop kwamen te liggen. Het bezoekersaantal nam met 50 procent toe."