De Bull de BaasEen eerlijk portret van de Bull Terriër

21 augustus 2009 07:00

ALMERE - "Alle vooroordelen die er over de Bull Terriër zijn, wil ik wegnemen", zegt Famke van Buren, initiatiefneemster van het boek 'De Bull de Baas'. Samen met haar bevriende schrijfster Linda Oosterom portretteerde de Almeerse een aantal honden met hun baasjes.


"Er zijn zo veel vooroordelen over de Bull Terriër", vertelt Van Buren. "Mensen verwarren de Bull Terriër vaak met de pitbull. En iedereen heeft altijd wel een mening over dit hondenras, ook al weten ze er niets van." Zelf was ze erg verbaasd over de zeer uiteenlopende reacties op de hond. "De een loopt er mee weg, de ander vindt de Bull vreselijk lelijk. Maar, " voegt ze eraan toe, "vast staat dat het een hond is met karakter, één in zijn soort."
Met haar eigen 'Bulletje' van anderhalf jaar oud, bedacht Van Buren: "Als ik van die vreemde vragen van wildvreemden krijg, zouden andere hondeneigenaren dat ook vast hebben." Ze selecteerde via een forum op internet zeventien andere baasjes met hun Bulls om een goed beeld te kunnen schetsen van dit ras. "Het is geen ode aan de Bull. Wel maken we met het boek 'De Bull de Baas' duidelijk dat het een heel mensgerichte hond is." Illustratief is het verhaaltje over een kind dat op de rug van haar hond een tekening maakte terwijl het beestje lag te slapen. "Als je ze de juiste opvoeding geeft, merk je hoe lief ze zijn. En verder zijn het echte clowns: als ik verdrietig ben, trekt mijn Bulletje alles uit de kast om me op te vrolijken."
Bij dit hondenras is het wel van belang dat de baas als opvoeder heel consequent blijft. "Ze zijn heel eigenwijs, dus je moet oneindig veel geduld hebben."
De Bull de Baas ligt niet in de boekhandel maar is een uitgave van Attitude Design bv. Het is te bestellen via www.mijnhondenboek.nl.