De Gouwen "Aangenaam wonen in een rustige omgeving"

01 oktober 2008 07:00

ALMERE - Frans van Groeningen woont met zijn vrouw Carla sinds september 1980 in De Gouwen. "Drie jaar daarvóór bezochten we mijn broer op De Hoven. Het was een grote zandvlakte waar we vanuit zijn huis op uitkeken. 'Hier wonen? Nooit van ons leven!', dachten we toen."


Begin 1980 woonden Frans en Carla in de Roelof Hartstraat in het centrum van Amsterdam. "Ons eerste kindje was net geboren en om dan haar op te laten groeien in al die drukte…" Dus keek het jonge gezin Van Groeningen uit naar een andere woning. Die vonden ze uiteindelijk aan de Lindengouw in Almere Haven. "Naar tevredenheid hebben we hier gewoond vanaf het begin. Er waren andere jonge gezinnen, dat gaf extra glans aan ons leven. Allemaal kinderen die in dezelfde leeftijd met elkaar opgroeiden." Bovendien is de Lindengouw in de vorm van een hofje gebouwd. "Een klein speeltuintje met een zandbak was er voor de kleintjes. Mijn vrouw kon vanuit huis onze kinderen precies in de gaten houden. Ook dat gaf extra wooncomfort." De familie Van Groeningen heeft nog wel eens een poging gedaan om te verhuizen. "We hadden ons ingeschreven voor een woning in Meerveld (De Velden, red.) maar we werden niet ingeloot."
Toch wonen ze hier naar redelijke tevredenheid. "De Gouwen is een aangename, rustige omgeving. Het groen wordt goed onderhouden." Een minpuntje is er wel te noemen. De bestrating en de vele drempels. Frans: "Vorig jaar is het opnieuw bestraat, maar niet naar mijn zin." Tegenover het Café De Bron aan de Brongouw rijdt Frans liever niet met zijn auto. En vlak bij de tennisbaan geldt hetzelfde. "De straat is daar ook slecht onderhouden. En dan al die drempels… Ik carpoolde en om naar Meerveld te gaan moest ik maar liefst 27 drempels over. De gemeente is wel een beetje doorgeschoten in het drempelbeleid."
Toch geniet Frans met zijn vrouw nog steeds van zijn huis, waar zijn twee dochters opgroeiden. Hij is sinds het prille begin actief lid van de tennisvereniging De Gouwen. "Sinds vorig jaar ben ik secretaris." De wijk is aan het verjongen, iets wat Frans wel prettig vindt. "De buurt organiseert ook elk jaar op ons hofje een barbecue. Daar ontmoette ik vorig jaar nog mensen van wie ik het bestaan niet wist!" Hij besluit: "En in het kader van de buurtpreventie is het ook wel handig."