De Kunstambassadeur: Olifanten al 20 jaar stadsmarkers van Almere

05 april 2021 09:00

ALMERE - In de rubriek De Kunstambassadeur vertellen stadgenoten over hun favoriete kunstwerk in de openbare ruimte. Deze week is het woord aan Muriël van der Wal, Kunstambassadeur van De Olifanten van kunstenaar Tom Claassen op het knooppunt A27-A6.

"Onze robuuste olifanten in de oksel van de A6-A27 zien eruit alsof ze wel tegen een stootje kunnen, maar de vijf olifanten hebben - voordat zij deze onsterfelijke uitstraling hebben kunnen aanmeten - veel tegenslag gehad. Er zijn bij het ontwikkelen van het kunstwerk twee olifanten verbrand en er is een werktent door storm vernield. Daardoor werden er in 1999 twee olifanten onthuld en was het kunstwerk in het jaar 2000 pas geheel voltooid. Dat betekent dat onze olifanten dit jaar 20 jaar in weer en wind als stadsmarkers fungeren van Almere Buiten. Reden voor een feestje, maar dat gaat niet vanwege de strengere regelgeving omtrent het covid19 virus. Weer tegenslag dus voor de lieve beestjes. Maar we halen dat wel weer in.

40.000 kilo per stuk

Onze olifanten zijn 11 meter lang en bijna 7 meter hoog, en wegen 40.000 kilogram per stuk. Een stuk zwaarder dan een echte olifant, die gemiddeld - afhankelijk van de soort- tussen de 2.000 en 6.000 kilogram weegt. De olifantshuid is van spuitbeton en voorzien van een antigraffiti-laag. De huid is om het staalskelet gemaakt en opgevuld met gespoten piepschuim.

De kunstenaar Tom Claassen (53) is erg trots op dit kunstwerk. Sterker nog, het is zijn favoriete werk. Hij heeft veel meer werk gemaakt waarbij de kenmerkende grootte en de deellijnen altijd goed zichtbaar zijn. Ook de koppelingen tussen natuur, dier-techniek en product vindt de kunstenaar interessant en zie je veel in zijn werk terug. Claassen wilde eerst binnenhuisarchitect worden. Gelukkig heeft hij voor het kunstenaarschap gekozen, anders waren sommige interieurtjes wel heel bol gaan staan van olifanten of andere grote interieurstukken.

Aaibaar

Iedereen kent de olifanten. Uiteraard de Almeerders zelf maar ook de mensen die er langsrijden naar het noorden, oosten of zuiden van het land. Voor dit artikel mag ik met de Olifanten van Almere op de foto, dat betekent dat ik ze mag aaien. En de Olifanten zijn vanwege de aaibaarheid, duidelijke vorm en landmark bij uitstek geschikt om als Almeers symbool te boek te staan. Hoe geweldig zou het zijn wanneer Almere Buiten de olifant als symbool zou omarmen. Amsterdam het amsterdammertje, Weesp de weespermop en wij de olifant."

Meer interviews en kunstwerken op: www.kunstambassadeurs.nl. De Beeldenroutes Almere Centrum en Almere Haven zijn te koop bij VVV Almere, 'Kunst is Leuk', Schutterstraat 17, en The Read Shop in Haven.

Muriël van der Wal is Kunstambassadeur van De Olifanten langs de snelweg bij Almer Buiten. (Foto: Mark Wiechmann)