De Kunstambassadeur: 'Wortelaars onderdeel van cyclus van het leven'

01 maart 2021 16:30

MUZIEKWIJK - In de rubriek De Kunstambassadeur vertellen stadgenoten over hun favoriete kunstwerk in de openbare ruimte. Deze week is het woord aan Nelleke Goedhart, Kunstambassadeur van 'De Wortelaars' van kunstenaar Fleur van den Berg bij de Toonladder aan de Kathleen Ferrierstraat in Muziekwijk.

"Dit is een kunstwerk dat sinds 2007 op het terrein van de Toonladder staat, ontworpen door Fleur van den Berg uit Leiden. Dit jaar is ontmoetingsruimte De Concertmeester verbouwd en zijn de beelden verplaatst naar een kleiner veldje, maar zo staan ze zichtbaar voor iedereen die er langs loopt.

Thema dementie

Wat ik als kunstambassadeur zo mooi vind aan het werk is het uitbrengen van de kunstenaar met het thema dementie. Het zoeken naar een nieuw evenwicht, het wortel schieten op een nieuwe, vaak laatste stek. De ene wortelaar vliegt nog door het leven, de andere worstelt, en weer een ander is de weg een beetje kwijt. Hij was gekapt bij zijn voeten en omgekeerd geplant. Deze wortelaar symboliseert onder andere het dementeren. Hij lijkt overigens wel wortel te hebben geschoten want er groeit een nieuw lootje. De wortelaars zijn onderdeel van de cyclus van het leven. Een cyclus van: 'ontkiemen, groeien, bloeien, vruchten dragen, afwerpen, gesnoeid worden, uitlopen, herplant worden, opnieuw wortel schieten, ontspruiten, afsterven, omvallen of gekapt worden, verbranden of rotten, verworden tot voedsel / bouwmateriaal.

Vier elementen

De vier elementen, aarde, water, lucht en vuur hebben de kunstenaar geïnspireerd voor de kleuren en invulling van de Wortelaars. De 'vlieger' heeft een bewolkt luchtlijf en zonnehoofd. De 'worstelaar' heeft een aardbolkop, waterlijf, landbeen en ijsvoetje. En 'kop in het zand' heeft vuurbenen met jaarringen op de voetzolen als van een afgezaagde boomstronk.

De Wortelaars zijn in opdracht van De Alliantie gemaakt, in brons en keramiek. De wortels waren vroeger brons van kleur maar zijn ondertussen zwart geworden, waardoor het element vuur minder tot zijn recht komt. Wat Fleur van den Berg bijzonder aan deze plek vindt is het kleinschalig wonen voor demente mensen. Voor mij is het een groep beelden die bijzonder goed passen in de omgeving waar ze neergezet zijn en de gedachten, die de kunstenares bij dit werk heeft, is voor mij de reden om voor dit kunstwerk de Kunstambassadeur te zijn."

Meer interviews en kunstwerken op: www.kunstambassadeurs.nl

Nelleke Goedhart is Kunstambassadeur van 'De Wortelaars' van kunstenaar Fleur van den Berg bij de Toonladder. (Foto: Mark Wiechmann)