De KunstambassadeurDe trap maakt verbindingen

03 juli 2007 08:00

ALMERE - Kunstambassadeurs zijn stadsgenoten die Almeerders vertellen over hun favoriete kunstwerk. De kunstwerken zijn onderdeel van De Collectie Almere die Museum De Paviljoens beheert. Deze week vertelt Mark Seveke, ambassadeur van Up-Stairs, over de drie trappen ontworpen door Ira Koers voor het nieuwe stadshart.


"De ontwikkeling van het stadshart heb ik niet echt gevolgd, maar toen ik het eens ging bekijken met mijn dochter was ik aangenaam verrast! Ik zag de trap bij de bioscoop staan en die sprak mij meteen aan. Van de drie trappen die in het stadshart staan, vind ik deze het leukst. Ze staat zo prominent in beeld. Omdat het een trap is, is het niet zomaar een kunstwerk, het heeft ook echt een functie. Deze trap is eigenlijk de minst functionele van de drie trappen, maar dat is ook de reden dat ze mij het meest aanspreekt. Je komt uit het maaiveld naar boven, en dan kan je nóg verder. Het bovenste deel nodigt je uit om te gaan zitten, te genieten van de zon en de omgeving. Het is een soort tribune. Je kijkt uit op het Weerwater. De trap maakt dus verbindingen, tussen nieuw en oud, hoog en laag. Voor mij staan ze ook voor de vooruitgang van Almere: Up-stairs / up-to-the-stars / down-stairs / back to earth. / Alles daartussen / is 't leven lere.. / Van hoog tot laag / alles is Almere."
Museum De Paviljoens geeft graag meer informatie over dit kunstwerk en andere werken van De Collectie Almere: www.depaviljoens.nl of evd@depaviljoens.nl.