De Meridiaan moet 'groene long' blijven

11 maart 2009 08:00

BUITEN - De Meridiaan in Almere Buiten krijgt een kwaliteitsimpuls. Groen, water, rust en ruimte staan centraal in de onlangs gepresenteerde nota voor het stadspark. Om de plannen voor de Meridiaan uit te voeren heeft de gemeente 6 miljoen euro vrijgemaakt, naast de 0,5 miljoen die al beschikbaar was voor een grote speelvoorziening. Wethouder Arno Visser is 'heel enthousiast over het groene plan'.

Wellicht 'tweede Kemphaan' in BuitenDe Meridiaan strekt zich grofweg uit tussen de Buitenring, Seizoenenbuurt en de Molenbuurt/Bloemenbuurt tot de Lage Vaart bij de Regenboogbuurt. Op basis van gesprekken met bewoners heeft de gemeente de inhoudelijke programmering voor dit stadspark samengesteld. Met deze nota wil de gemeente tegemoet komen aan de wensen en ideeën van de omwonenden en gebruikers van het park om het groene karakter van de Meridiaan te versterken en te behouden. Dinsdag presenteerde de gemeente deze 'Nota van Uitgangspunten' tijdens een inloopavond aan alle geïnteresseerden in het ROC Flevoland in Almere Buiten. Na deze inloopavond bespreekt de gemeenteraad deze nota tijdens de Politieke Markt.

Warmoezerij

De Meridiaan wordt verdeeld in verschillende sferen: een bos-, tuin-, centrum- en poldersfeer. Deze sferen versterken volgens de gemeente de kracht van de verschillende delen in het gebied. "De Warmoezerij in het noorden bij Jeugdland en de Scouting moet publiek gaan trekken", volgens de wethouder. Het zou een kleine uitvoering van De Kemphaan moeten worden, waar bezoekers bijvoorbeeld zelf appels kunnen plukken in een boomgaard.
Daarnaast komt een grote 'natuurlijk spelen'-plek waar kinderen zich kunnen uitleven. In het zuiden aan de Lage Vaart komt een theehuis dat per voet, fiets of boot te bereiken is. Een fietspad van noord naar zuid, de Rode Loper, leidt bezoekers door het hele gebied en sluit bovendien aan op de omliggende wijken én de Oostvaarderplassen. De goede verbindingen moeten de samenhang van de Meridiaan benadrukken.

Bosvilla's

Op drie locaties wordt er gebouwd in en rondom De Meridiaan. Rondom de Dagenweg: ongeveer 35 bosvilla's in het groen. "Villa's op grote kavels, waardoor het groene karakter in dat gebied blijft bestaan", aldus de gemeente. Bij de Havenkom: een appartementsgebouw tegen het spoor, met op de begane grond recreatie- en horecavoorzieningen. Ten westen van de Havenkom, waar nu tijdelijke starterswoningen staan, komen appartementen voor starters of senioren.
In de Bloemenbuurt, net buiten de Meridiaan, aan de Lage Vaart, een klein appartementengebouw. (Artist impressions: aangeleverd)
Meepraten over dit onderwerp?
Reageer op de stelling 'Niet zeuren: het Meridiaanpark wordt fantastisch!'op site www.almeredezeweek.nl