De oranje paprika: het grootste Nederlandse talent

12 juni 2010 11:00

ALMERE - Geen zin om in de keuken te staan als de rest van het gezin gezellig naar voetbal zit te kijken? Maak dan deze paprikasoep vast van tevoren klaar, hij kan namelijk koud gegeten worden. Serveer hem gekoeld in soepkommen voor de buis. Met geroosterd brood, een stuk stokbrood of wat kaasstengels een complete maaltijd. De paprika's maken dit gerecht supergezond. Rijk aan vitamine B1, B2, B6 en vooral aan vitamine C (een paprika bevat drie keer zoveel vitamine C als een sinaasappel) en het mineraal magnesium. Bovendien arm aan calorieën, wat willen we nog meer?


Oranje paprikasoep met basilicum

Ingrediënten voor 4 personen:
o 4 oranje blokpaprika's
o 750 gram oranje blokpaprika's
o 2 teentjes knoflook
o 1 eetlepel olijfolie
o 1-2 theelepels paprikapoeder (mild)
o 6 dl groentebouillon(van een tablet of van groentebouillonpoeder)
o 4 dessertlepels crème fraîche
o 6 blaadjes basilicum 4 blaadjes voor de garnering
o zout, peper
Bereiding:
Snijd van de 4 paprika's de bovenkant af (zodat je 4 dekseltjes krijgt). Verwijder met een scherp mesje de zaden en zaadlijsten uit de paprika's. Zet de paprika's met de deksels koel weg.
Maak de overige 750 gram paprika's schoon, halveer ze, verwijder de steelaanzet, zaad en zaadlijsten en snijd ze in stukken. Pel de teentjes knoflook en snijd ze in stukjes.
Verhit de olijfolie in een kookpan en voeg de paprikastukken en knoflook met het paprikapoeder toe. Zet de warmtebron laag, dek de pan af en laat circa 5 minuten zachtjes koken. Schenk de bouillon erbij, breng alles aan de kook, zet de warmtebron weer laag en laat de soep, afgedekt, circa 20 minuten koken.
Neem de paprika's met een schuimspaan uit de bouillon. Pureer ze met een klein deel van de bouillon met de staafmixer of in de keukenmachine. Giet de soep, als je hem echt mooi glad wilt, nog een keer door een zeef en schenk de rest van de bouillon er weer bij. Roer de crème fraîche erdoor en breng de soep op smaak met zout en peper. Zet de soep, afgedekt, in de koelkast. Knip de basilicumblaadjes in reepje en roer ze voor het serveren door de soep. Zet de vier paprika's in een soepkom en vul ze met de soep. Garneer met een blaadje basilicum. De paprika's kunnen natuurlijk gewoon worden meegegeten.
Tips:
1. Serveer de soep warm.
2. Snijd de achtergebleven paprika's in stukjes en meng ze met een dressing van olie, azijn, mosterd, zout en peper.
Recepten, tips en games op colourfultaste.nl. (Foto: aangeleverd)