De Schoor adviseert Almeerse politici

24 juni 2009 07:00

ALMERE - "We hebben onze adviezen voor de Almeerse samenleving in een lokale welzijnsagenda gebundeld", vertelt Han Jetten, algemeen directeur van Stichting De Schoor. Hoog op de agenda staan vertrouwen in de buurt, de groei van Almere en taal- en sociaal-emotionele achterstanden bij kinderen.


"Iedereen kan meedoen in Almere", zegt Jetten. De Schoor biedt al jarenlang allerlei activiteiten aan om Almeerders met elkaar in contact te laten komen en zich verder te ontwikkelen. "We maken ons echter wel zorgen over de stad en de bewoners. De maatschappij wordt complexer; de schaalsprong komt er aan, er is een hevige kredietcrisis… daarmee staan we als gemeenschap direct voor een grote uitdaging." Jetten vervolgt: "Daarom hebben wij gezaghebbende, landelijke inzichten over welzijn vertaald naar onze stad in zes thema's in deze welzijnsagenda. Hoe staan we ervoor en wat kan beter? Meedoen is essentieel om je als burger thuis te voelen in je wijk, in jouw stad."
Een belangrijk thema vindt Jetten de verlaging van de ouderbijdrage voor de peuterspeelzalen. "Voor sommige ouders is de huidige bijdrage te hoog. Sommige kinderen hebben daardoor een veel moeilijkere start op de basisschool vanwege een taal- of sociaal-emotionele achterstand." Ook alle kinderen moeten kunnen meedoen. "Omdat arme kinderen buiten school minder mee kunnen doen met sport en culturele activiteiten, investeren we juist in aandachtswijken met een georganiseerd en divers vrijetijdsaanbod na schooltijd."
Daarnaast blijft Almere een jongerenstad. "Geef jongeren daarom de kans om hun talenten te ontwikkelen." En de ouderen? "Het sociaal isolement moeten we met zijn allen tegen blijven gaan, juist in Almere." Kwetsbare burgers hebben veel aan projecten als preventief huisbezoek, eettafels, Vriend Actief en achter de voordeur-bezoeken. Jetten besluit: "Door mensen met elkaar in contact te brengen, bouwen we een sterke samenleving. Samen."