Dertienjarige Almeerse coureur Lucien van Doorn onder de finalisten Vettel ontmoet opkomend talent tijde

10 juni 2010 10:39

ALMERE / ZANDVOORT - Maar liefst 43.000 bezoekers waren gedurende het weekeinde getuige van de Masters of Formula 3 op Circuit Park Zandvoort. Het evenement was een echt autosportfeest met niet alleen een race voor de beste Formule 3-coureurs van Europa, maar ook een vol programma met karts, toerwagens, formulewagens en GT’s en niet te vergeten een spectaculaire demonstratie met hoofdrollen voor Red Bull Racing-Formule 1-coureur Sebastian Vettel en oud-Red Bull Airrace-piloot Frank Versteeg. De dertienjarige Almeerse coureur Lucien van Doorn bevond zich onder de finalisten.


Een van de spectaculaire programma-onderdelen was de landelijke finale van de Red Bull Kart Fight. Na een zoektocht in de 12 provincies van Nederland kwalificeerden zich uit de 1.500 deelnemers per provincie twee deelnemers voor de Red Bull Kart Fight finale tijdens de Masters of Formula 3. Onder de finalisten bevond zich de 13-jarige Almeerse coureur Lucien van Doorn. De dag begon voor de racers met een ontmoeting van hun Formule 1 held Sebastian Vettel. In een kamertje met drie lounge banken namen ze plaats en verdween de spanning op de gezichten al gauw door de sympathieke houding van de Formule 1 coureur. “Echt een aardige gast”, was dan ook de mening van Lucien na afloop van zijn ontmoeting, met een handtekening van Sebastian Vettel op z’n helm rijker.
In de categorie boven 15 jaar ging de overwinning naar Sander van Os uit Hilversum, teamgenoot van Lucien van Doorn. Hij gaat in de loop van dit seizoen als VIP-gast van Red Bull Racing een Formule 1-Grand Prix van dichtbij meemaken. De 14-jarige Mark Megens uit Oss werd de winnaar in de jongste categorie en zal dankzij Red Bull verder in de kartsport worden begeleid, ondermeer door de Nederlandse coureur Renger van der Zande. De prijsuitreiking werd verzorgd door Sebastian Vettel zelf, die later op de dag een spectaculaire Formule 1-demonstratie verzorgde. De dertienjarige Almeerse coureur Lucien van Doorn is het evenement geëindigd als vijfde, desondanks kijkt hij terug op een succesvol evenement “Het was een super weekend, ik heb de afgelopen weken veel geleerd en de persoonlijke ontmoeting met Sebastian Vettel heeft mij vleugels gegeven voor mijn komende NK kartwedstrijden”, aldus zijn eerste terugblik met een knipoog naar de organiserende energiedrankleverancier.

Show met vliegtuig
De Masters kreeg letterlijk vleugels in de vorm van een spectaculaire Red Bull Air Race demonstratie verzorgt door Frank Versteeg met spectaculaire fly-by’s en stunts in de lucht, een landing op het circuit, alwaar hij met het vliegtuigje slalomde en een burn-out weggaf pal voor de hoofdtribune op het circuit, waarna het weer opsteeg vanaf het circuit en verdween aan de horizon.
In de Formule 3-race ging de overwinning net als vorig jaar naar de Fin Valtteri Bottas, die met zijn Dallara-Mercedes de eerste coureur in de 20-jarige historie van de Masters werd die de race voor de tweede maal wist te winnen. In het HTC Dutch GT4 Championship werden de twee sprintraces respectievelijk gewonnen door Porsche-rijders Christiaan Frankenhout en Phil Bastiaans, terwijl BMW-coureurs Duncan Huisman en Ricardo van der Ende samen de lange wedstrijd op hun naam schreven. Phil Bastiaans leidt de tussenstand in het kampioenschap. Marth de Graaf en Niels Kool waren de winnaars in de Formido Swift Cup, waarbij Kool leidt in de tussenstand. In de Argos Supreme Toerwagen Diesel Cup waren er successen voor Volkswagen-rijder Jeroen Dik in race 1 en voor het damesduo Lisette Braams/Gaby Uljee met de BMW 123d in de tweede race. Een fraai internationaal startveld was er in de Formule Ford, met maar liefst 33 auto’s. De Brit Daniel Cammish won de eerste race, de Deen Dennis Lind schreef de tweede wedstrijd op zijn naam. Nederlands succes was er verder nog in de Formule BMW EU, waar Robin Frijns uit Maastricht de tweede race won. De eerste race was gewonnen door de Brit Jack Harvey. De winnaars in de Formule Renault waren de Nederlander Jeroen Mul en de Deen Mikkel Mac. Klaas Zwart won beide wedstrijden in de BOSS GP-serie, terwijl er in de Dutch Supercar Challenge met vader en zoon Sijthoff, Pieter van Soelen en Derwin Belt in drie races drie verschillende winnaars waren.
Met het succes van de Masters herleefden oude tijden op Zandvoort en is weer een succesvolle editie aan de reeks toegevoegd.