Detailhandel nu toegestaan op BuitenvaartMartine Visser komt tuinders Buitenvaart tegemoet

01 maart 2010 08:00

BUITENVAART - Wethouder Martine Visser kwam vorige week met een wijziging van het bestemmingsplan voor het kassengebied Buitenvaart. Tot nu toe mochten alleen glastuinbouwers zich daar vestigen, binnenkort is ook detailhandel toegestaan. Voor een tiental tuinbouwers komt deze maatregel te laat. Zij hebben de poorten moeten sluiten.


Hans Meekel is één van de tuinders die failliet ging. "Stijgende kosten en teruglopende prijzen hebben de resultaten onder druk gezet. Een aantal tuinders heeft getracht het bedrijf te verkopen. Maar gezien de landelijke malaise in de tuinbouw zijn er nagenoeg geen kwekers meer die op Buitenvaart een bedrijf zouden willen overnemen."
De tuinders hebben de gemeente Almere twee jaar geleden al verzocht om het bestemmingsplan te versoepelen, zodat ook andere partijen anders dan glastuinbouw zich er konden vestigen. De tuinders richtten daartoe en speciale werkgroep op. Maar vanuit het stadhuis kwam geen groen licht.
Meekel: "Ons bedrijf is in staat van faillissement. Een tuincentrum heeft een optie genomen op onze grond. Nu kan het bestemmingsplan in een paar dagen tijd wel gewijzigd worden. Had de gemeente die beslissing twee jaar eerder genomen, dan had ik een totaal andere onderhandelingspositie gehad en waren wij niet in een faillissement terecht gekomen. Dat geldt voor meer tuinders hier."

Ommezwaai

De ommezwaai komt volgens de tuinders omdat de gemeente nu belang heeft bij de wijziging. "Wethouder Visser denkt dat op het terrein nu 'booming business' kan ontstaan. Dit zal waarschijnlijk wel een vrome wens blijven, want de mogelijkheden die zij aangeeft zijn toepasbaar op slechts een klein aantal bedrijven."
Meekel vreest dat het kassengebied straks een desolaat aanblik zal bieden. "Een verpauperd gebied waar de gemeente Almere niet trots op zal zijn. Dan laat mevrouw Visser een mooie erfenis na."
IN KADER
Geschiedenis

Na veel lobbywerk van de gemeente kwamen in 1986 een aantal tuinders over van het Amsterdamse Sloten naar Almere. Voor alle partijen was dat een fantastische oplossing: de gemeente Amsterdam wilde de tuinders weg hebben van de dure bouwgrond, terwijl de gemeente Almere het bedrijventerrein Buitenvaart niet vol kreeg. Nu waren beide problemen opgelost. De tuinders waren blij dat hun bedrijf kon worden voortgezet. Buitenvaart groeide uit tot een klein kassengebied in Almere, waar veel jongeren in Buiten een zaterdag- of vakantiebaantje konden hebben.