Dierenambulance kampt met vrijwilligerstekort

27 januari 2010 08:00

ALMERE - De dierenambulance Almere heeft een groot tekort aan vrijwilligers. Vooral in de nachten is er niet altijd direct hulp voor dieren. Het team van momenteel veertien vrijwilligers is dan ook dringend op zoek naar versterking. Het tekort leidde vorige week tot ophef toen de dierenambulance niet in de nacht een zwerfhond kon ophalen.


Inge Adriani, secretaris van de Dierenbescherming Almere en Dierenambulance, is niet verbaasd dat de hond 's nachts niet opgehaald kon worden. "Er is een enorm tekort aan vrijwilligers en de mensen die er zitten, doen wat ze kunnen. Zonder dat ze daarvoor betaald worden. Ze doen dit naast hun normale baan en daardoor vervallen de nachten wel eens bij de dierenambulance."
Melissa Bax, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren Flevoland, zegt dat de zorg voor zwerfdieren in de stad onder de verantwoordelijkheid van de gemeente valt. "Die weet het vaak niet, maar heeft er wel een potje voor: 15.000 euro per jaar is de subsidie voor de opvang van zwerfdieren. De gemeente besteedt de taak uit aan de dierenambulance en het dierenasiel. Als de dierenambulance betaald zou zijn, zouden zij op elke oproep kunnen reageren, net als een reguliere ambulance. De dierenambulance heeft een tekort aan vrijwilligers, de gemeente zou met een vergoeding kunnen komen. Zij verlichten tenslotte een taak van de gemeente."

Zorgplicht

Bax kan als provincie de gemeente niet wijzen op haar zorgplicht voor zwerfdieren. "Zo heeft ieder zijn eigen taak. Ik kan wel de gemeente verzoeken zich meer in te zetten voor de zwerfdieren. Vooral in deze koude tijd."
De woordvoerder van de gemeente, Peter Spek, zegt dat de gemeente inderdaad verantwoordelijk is voor de zwerfdieren. "Maar we zijn niet verplicht om 24 uur per dag beschikbaar te zijn. Dat kun je niet van vrijwilligers eisen. Het geld dat ze nu krijgen gaat naar de zorg die de dierenambulance biedt. Moet dat bedrag meer zijn, dan moet de belasting omhoog."