Digitaal Erfgoed AlmereTweehonderd meter Almeerse geschiedenis digitaal

09 september 2009 07:00

ALMERE - Het had wat voeten in aarde: tweehonderd meter papieren beleidsarchief van de gemeente Almere en voorganger Openbaar Lichaam ZIJP digitaliseren. Maar het stadsarchief heeft de periode tot 1984 online voor iedereen beschikbaar gesteld via http://digitaalerfgoed.almere.nl. Afgelopen donderdag werd de site aan het college en de gemeenteraad gepresenteerd.


Dankzij het Stadsarchief zijn de afgelopen jaren vele tienduizenden archiefstukken, boeken, foto's en audiovisuele materialen gedigitaliseerd.
De website is in vele opzichten uniek. Alle dossiers zijn gedigitaliseerd en zijn voor iedereen vrij te bekijken. De dossiers waren al wel opvraagbaar bij het gemeentearchief, maar nu kan iedereen vanuit huis zelf door het archief 'snuffelen'. In 2010 zijn de stukken van 1984-1989 digitaal te raadplegen en in 2015 moet de periode 1990-1994 beschikbaar zijn.
Stadsarchivaris Ellis Kreuwels: "Het heeft ruim twee jaar geduurd om alle stukken uit het archief te digitaliseren. We hebben eerst alles beschreven, daarna alles naar het bedrijf gestuurd die het scande. Dat waren in totaal zo'n 1200 dozen papier. Met bijbehorende Excell-lijsten gingen de dossiers door de scanstraat. Die papieren dossiers zijn nu in PDF te raadplegen op de website en voor iedereen beschikbaar. Het is tenslotte zonde om die geschiedenis niet te gebruiken."

Handgeschreven

En het levert heel wat informatie op die een mooi kijkje geven in die tijd van Almere. Wie op de website bijvoorbeeld zoekt op het trefwoord 'Gemeentevlag', krijgt een gescande map te zien met stukken uit 1982 waarin bepaald wordt wat de uiteindelijke vlag van Almere wordt. Inclusief eerdere voorstellen voor vlaggen en handgeschreven opmerkingen. Kreuwels: "Daarom hebben we ook besloten om alles in kleur te scannen: dan vallen alle markeringen en bijgeschreven opmerkingen goed op."
http://digitaalerfgoed.almere.nl
IN KADER
Feitjes

Papieren omvang beleidsarchief Almere (1970-1994):
200 strekkende meter = circa 8.200 dossiers
Digitale omvang:
60 harddisks van 500 GB = 30.000 GB, of 6000 dvd's