'Digitale veiligheid gemeente is op orde'

27 januari 2021 12:30

ALMERE – De digitale veiligheid van de gemeente Almere is op orde. In oktober is er wel een Cryptoware aanval geweest, maar die heeft antivirussoftware succesvol geblokkeerd.

Dat schrijft de gemeente in antwoord op schriftelijke vragen van de VVD. De liberalen hadden de vragen gesteld naar aanleiding van de digitale aanval op de gemeente Hof van Twente, waarbij hackers gegevens van burgers achterhaalden en pas tegen betaling weer wilden teruggeven.

Het college geeft aan dat de systemen van de gemeente Almere via monitoring continu op beschikbaarheid gecontroleerd worden, maar dat na de aanval in Twente dit nog eens extra is nagelopen door leverancier Fujtisu. Daarbij werden geen onregelmatigheden opgemerkt. Wel geeft het college aan dat er overal in het land voortdurend aanvallen zijn op de digitale infrastructuur van gemeenten en dat Almere daar geen uitzondering op vormt.

Cryptoware aanval

'Wel is er in oktober 2020 een Cryptoware aanval geconstateerd op onze omgeving waarop onze antivirussoftware de aanval succesvol geblokkeerd heeft. De betrokken omgeving heeft onze IT-leverancier gecontroleerd en er zijn geen verdere onregelmatigheden aangetroffen.'

Ook volgt de gemeente de landelijke adviezen op van de Informatiebeveiligingsdienst (IBD) om de digitale weerbaarheid te verhogen. Zo wordt er voortaan proactief gecontroleerd welke kwetsbaarheden in de infrastructuur aanwezig zijn.

Er zijn voortdurend aanvallen op de digitale infrastructuur. (Foto: Adobe Stock)