Directeur Verdaasdonk van Floriade BV wordt 'tijdelijk' vervangen

07 april 2020 00:00

Door Marcel Beijer

ALMERE - De Floriade BV heeft tijdelijk een nieuwe directeur. Dat maakt de gemeente bekend. Pieter Cloo vervangt Peter Verdaasdonk. Volgens een officiële verklaring wordt de heer Pieter Cloo tijdelijk op de post gezet 'door persoonlijke omstandigheden'.

'Door persoonlijke omstandigheden is er een situatie ontstaan dat er binnen de directie van de Floriade Almere 2022 BV tijdelijk geen (algemeen) directeur met statutaire bevoegdheden is om vennootschap aan te sturen. Om de activiteiten van en de leiding aan de Floriade BV te borgen en de noodzakelijke besluiten te kunnen nemen is het wenselijk dat zo spoedig mogelijk in de ontstane leemte wordt voorzien. De heer Cloo is reeds betrokken bij de Floriade BV als adviseur en heeft daarmee en daarbuiten ruime ervaring om tijdelijk de rol van directeur adequaat te kunnen vervullen', aldus de gemeente.

Pieter Cloo

Pieter Cloo is een voormalig topambtenaar. In 2002 werd hij vicevoorzitter van UWV, waar Tjibbe Joustra voorzitter was. De reorganisatie van de uitkeringsinstantie ging gepaard met forse kritiek, bijvoorbeeld over de hoge kosten (3,6 miljoen euro) voor de herinrichting van het hoofdkantoor. Na onderzoek door de minister was de conclusie dat Joustra en Cloo verantwoordelijk waren voor het verstrekken van onjuiste informatie. Beiden directeuren namen daarop afscheid.

Twijfel aan juiste instelling

In 2012 werd Cloo secretaris-generaal van het Ministerie van Veiligheid en Justitie, ondanks bezwaren van belangrijke topambtenaren die twijfelden aan zijn capaciteiten en juiste instelling. In maart 2015 stapte Cloo op, als gevolg van de Bonnetjesaffaire rond Fred Teeven, al waren er volgens toenmalig minister Stef Blok daar andere redenen debet aan. Cloo zou betrokken zijn geweest bij integriteitskwesties en ook weinig vertrouwen genieten. Na zijn ontslag als secretaris-generaal was Cloo nog anderhalf jaar adviseur bij de Algemene Bestuursdienst, waarna hij weer commercieel advieswerk is gaan verrichten

Peter Verdaasdonk (Foto: aangeleverd)