DOCA: koester cultuurCulturele instellingen willen meer 'muziek' in de stad

23 april 2010 07:00

STAD CENTRUM - Tijdens de Politieke Markt van donderdag 15 april heeft Peter Swinkels, directeur van de Schouwburg Almere, fractievoorzitters van politieke partijen het boekje 'Muziek in de stad' aangeboden. Hij deed dat namens meerdere culturele instellingen in Almere.


Met het boekje willen de culturele organisaties in Almere Bibliotheek Almere, BonteHond, CasLa, Corrosia, Suburbia, Vis à Vis, Museum De Paviljoens Schouwburg Almere en kunstencentrum De Kunstlinie, verenigd in het Directeuren Overleg Culturele instellingen Almere (DOCA), laten zien hoe belangrijk het is om te investeren in cultuur voor de ontwikkeling van de stad. Het DOCA wil dat 'bestaande culturele instellingen in Almere gekoesterd worden en dat het vooronderzoek naar de kandidatuur voor Culturele Hoofdstad 2018 voortgezet wordt'. "Het DOCA houdt een pleidooi om in de plannen voor de komende vier jaar een prominente plaats in te ruimen voor cultuur", aldus Peter Swinkels. "Niet alleen omdat cultuur mensen ontspanning en troost in hun leven brengt en het dingen zegbaar maakt die anders niet gezegd worden. Maar ook omdat investeren in cultuur zich dubbel en dwars terugbetaalt. Voor de gemeente, voor de inwoners en voor het bedrijfsleven."

Niet bezuinigen

Het boekje is geschreven door Gerard Marlet, directeur van de Atlas van gemeenten. Op basis van cijfers toont hij hierin aan dat kunst en cultuur voor een stad niet de 'slagroom op de taart is, maar van cruciaal belang is voor de aantrekkingskracht van een stad.' Gerard Marlet: "Het is een van de weinige bewezen effectieve manieren om met lokaal beleid de aantrekkingskracht van een stad te vergroten, en de lokale economie te stimuleren. Minder geld voor cultuur kan een stad op termijn dan ook veel geld kosten."
De culturele instellingen hopen dat de Almeerse politieke partijen hiermee inzien dat ze op cultuur niet moeten bezuinigen.