Dochter (14) zet tongpiercing zonder toestemmingAlmeerse moeder wil leeftijdsgrens piercings

29 oktober 2008 08:00

ALMERE - Een Almeerse moeder kreeg onlangs de schrik van haar leven, toen haar veertienjarige dochter thuiskwam met een piercing in haar tong. Haar ouders hadden geen toestemming gegeven om de piercing te laten plaatsen. De moeder vraagt zich nu af of dat zomaar kan.


"Mijn dochter is veertien jaar en heeft zonder toestemming van mij of haar vader een tongpiercing laten zetten bij een tattooshop in Almere", aldus de verontruste moeder. Twee dagen later probeerde de Almeerse moeder verhaal te halen bij betreffende shop, maar kwam van een koude kermis thuis. "E r werd gewoon ontkend dat mijn dochter daar was geweest", aldus de moeder die uitermate verbaasd is dat de tattooshop niet om een legitimatie heeft gevraagd. "Ze hoefde alleen een formulier in te vullen waarop ze aan moest geven of ze aan bepaalde ziektes, zoals suikerziekte, lijdt."
De moeder verklaart dat haar dochter niet de enige is, bij wie het overkomen is. "Ook een vriendin van haar is een tijdje geleden op dezelfde manier aan een tongpiercing gekomen. En die is ook nog maar veertien jaar."

Leeftijd

De moeder denkt dat veel tattooshops de leeftijd van meisjes te hoog inschatten. "Mijn dochter en veel van haar leeftijdsgenoten zien er als zeventienjarigen uit. Er zullen vast tattooshops zijn die zich hierdoor niet laten misleiden en altijd om een legitimatie vragen, maar helaas zijn er dus die alleen aan hun kassa denken."
De moeder hoopt dat een artikel in de krant andere ouders, maar zeker ook de tattooshops wakker schudt. "Ik heb begrepen dat kinderen in Nederland vanaf zestien jaar onbeperkt tatoeages en piercings mogen laten zetten, zonder dat de toestemming van een ouder nodig is. Is deze leeftijdsgrens niet veel te laag? Kinderen van deze leeftijd zijn nog niet volwassen en kunnen mogelijke risico's en effecten van hun beslissing niet of nauwelijks overzien."
De moeder is met haar dochter in gesprek gegaan. Besloten is om de piercing er weer uit te halen. "Het is niet ontstoken of extreem dik geweest en het schijnt weer dicht te groeien. Ik moet er niet aan denken als ze een tatoeage bij haar hadden gezet."

IN KADER
De wet

Piercingstudio's moeten zich houden aan de wettelijke bepaling. Die stelt dat iedereen die een piercing wil laten aanbrengen zich moet legitimeren met een origineel geldig legitimatiebewijs, zoals identiteitskaart, paspoort of rijbewijs. De minimum leeftijd voor het aanbrengen van een piercing is 12 jaar. Wie nog geen 16 jaar is, moet goedkeuring vragen aan ouder(s) of voogd. Voor het aanbrengen van tepelpiercings geldt voor vrouwen een wettelijke minimumleeftijd van 16 jaar. Voor het plaatsen van een genitaal (intiem) piercing is de minimumleeftijd 18 jaar.
Overigens is het aanbrengen van gaatjes in de oorlel ook een piercing. Er geldt geen minimumleeftijd. Sommige juweliers willen echter pas plaatsen als het kind 6 jaar is.