Doek valt voor klassieke muziekfestival Who's Next

14 januari 2021 15:25

ALMERE - Who's Next heeft per 1 januari 2021 de deuren gesloten. Het jaarlijkse meerdaagse festival, dat leerlingen uit het voortgezet onderwijs kennis wil laten maken met klassieke muziek, is grotendeels afhankelijk van de gemeentelijke subsidie. "Omdat de subsidieverstrekking vanuit de gemeente Almere per 1 januari is gestopt, valt voor ons het doek", zo laat de stichting weten.

Who's Next heeft, net als vele andere Almeerse culturele instellingen, in juli een meerjarige subsidieaanvraag bij de gemeente Almere ingediend voor de periode 2021-2024. De stichting heeft echter te horen gekregen dat zij per 1 januari 2021 geen subsidie meer ontvangt. "De reden is dat de doelstellingen en activiteiten van Who's Next in de visie van de gemeente niet passen bij de in de Cultuurnota vastgestelde doelen ten aanzien van cultuureducatie", aldus Who's Next.

Omdat Who's Next voor het overgrote deel van de financiering afhankelijk is van de gemeentelijke subsidie, en de stichting zonder deze subsidie geen toekomst ziet, houdt Who's Next per 1 januari 2021 op te bestaan. De stichting organiseerde in december nog wel de Classic Express op vijf middelbare scholen, maar de educatietrajecten die gepland stonden vanaf januari en het festival in april 2021 kunnen nu geen doorgang vinden.

Trots op wat is bereikt

Who's Next betreurt de beslissing van de gemeente enorm. "Zeker omdat wij trots zijn op wat in de loop der jaren is bereikt. Het is ons gelukt om middelbare scholieren een eerste positieve kennismaking met klassieke muziek, een kunstdiscipline die vaak ver van ze af staat, te geven." De stichting is trots dat zij leerlingen tijdens de workshops en het festival in KAF heeft laten musiceren, zingen, dansen en acteren. "Wij zijn de gedreven workshopleiders, de jonge generatie klassieke musici, alle samenwerkingspartners, de zo betrokken cultuurcoördinatoren en de subsidieverstrekkers zeer dankbaar voor hun aandeel in het succes."

Vanwege covid-19 en de omstandigheden zal er geen centraal afscheid plaatsvinden. " Wij hopen van harte dat ook zonder Who's Next zoveel mogelijk mensen in aanraking blijven komen met klassieke muziek."

Reactie gemeente

De gemeente Almere laat in een reactie weten met waardering terug te kijken op de activiteiten van Who's Next. "Who's Next was jarenlang een actieve partner op het gebied van cultuuronderwijs in het voortgezet onderwijs." De gemeente investeert ruim één miljoen euro in cultuuronderwijs aan kinderen en jongeren onder schooltijd. Vanaf 2021 ondersteunen wij het cultuuronderwijs op school via twee lijnen: via het programma Kunst is Dichterbij dan je Denkt en via de organisatie Collage. Ook muziekeducatie maakt deel uit van dit aanbod."

(Foto: aangeleverd)