Doorkijkje naar het Weerwater

03 oktober 2009 13:10

STAD CENTRUM - Misschien wel het mooiste terras van het stadshart is dat van de V&D, dat op zonnige herfstdagen nog altijd een speels doorkijkje naar het Weerwater geeft.


Van daaruit is ook de Citadel te zien met appartementencomplex ‘Het Kanteel’, van de hand van de Fransman Christian de Portzamparc. De Citadel is vormgegeven als een vierkant van 150 bij 150 meter en bestaat uit vijftig winkels, verdeeld over twee lagen en 52 woningen. De woningen liggen boven de winkels en hebben een heel verrassende groene binnentuin. Het is niet voor dagjesmensen te bezichtigen, maar een glimp is op te vangen vanaf het dakterras van de V&D. Het dakterras is overigens niet geschikt voor mensen met hoogtevrees.

Vliegend tapijt
De bruine rand bij de appartementen van de Citadel, die rondom de grasmat zit, wordt ook wel ‘het vliegende tapijt’ of ‘The Flintstones’ genoemd. Hoewel de ontwerper koos voor deze (roestbruine) aardekleur om het stadshart een wat warmere uitstraling te geven, die verwijst naar de natuur, is deze laag gemaakt van polyesterbeton. De mal van dit vliegende tapijt is steeds met een hamer bewerkt, waardoor een karakteristiek en origineel uiterlijk ontstond.