Dragracingclub Anaconda AlmereDe snelheid geeft een kick

08 oktober 2008 07:00

ALMERE - Flitsende motoren, veel verbrand rubber en vooral extreem hoge snelheden: dat is dragracing. In Nederland een nog vrij onbekende sport, maar in Almere Haven huist een grote club motorliefhebbers die de liefde voor de dragsport delen. Onder de naam Anaconda komen de leden elke vrijdagavond bij elkaar om technische tips en sterke verhalen uit te wisselen, maar ook voor de gezelligheid. Maar alle leden delen dezelfde liefde voor de dragsport. "Het gaat om de snelheid, dat geeft je die enorme kick", aldus oprichter Marcel Westerhuis.


Vrijdagavond is een avond waarop leden bij elkaar komen in een loods aan de Steiger in Almere Haven. Dan worden de (sterke) verhalen uitgewisseld en worden verreden races geanalyseerd. Marcel Westerhuis is ruim twaalf jaar geleden gestart met de club. Inmiddels doet het team Anaconda, een groep jongens met een gezamenlijke interesse voor alles wat met motoren te maken heeft, mee aan nationale en internationale dragraces op zelfgebouwde motoren. Met tien motoren en negen rijders nam het team dit jaar deel aan dragraces van de Drachten Nationals en Internationals die deze zomer op een vliegveld in Drachten verreden werden.
Marcel Westerhuis werd dit jaar Nederlands Kampioen in de klasse Super Street Bike én in de klasse Ultimate Street Bike. "De start is echt het belangrijkste. Het is de kunst om zo snel mogelijk op het signaal weg te zijn. Zonder een 'wheely' te maken. En dan die vierhonderd meter zo snel mogelijk te rijden." Marcel deed dat onlangs op de dragbaan in Drachten in een tijd van 8,6 seconden. "Dat geeft enorme G-krachten, en dat geeft de adrenaline-kick waar het allemaal om gaat." Elke honderdste van een seconde telt.
IN KADER

Zo snel mogelijk over 400 meter

Bij dragracen proberen twee motoren op een gezamenlijk startsignaal als eerste de finish te bereiken. Dit in een afstand van 400 of 200 meter. De start is de sleutel van het unieke aan het dragracen, omdat alle races beginnen vanuit stilstand. De eliminatie gaat via een 'knock-out'-systeem: de winnaar van elke race gaat door naar de volgende ronde en uiteindelijk racen de snelste twee rijders tegen elkaar. Geregeld worden er snelheden van bijna 300 kilometer per uur gehaald. In Nederland is er geen permanente strip voor dragracing, maar er wordt geracet op het vliegveld van Drachten of op afgesloten stukken openbare weg.
Kijk voor meer info over Anaconda op www.anaconda-dragracing.nl. Elke vrijdag is iedereen welkom om een kijkje te nemen bij de club aan de Steiger 162 in Almere Haven.