Dreigementen om slacht lammetjes

21 augustus 2020 08:50

Door Marcel Beijer

ALMERE - Bij de stichting Stad & Natuur zijn dreigementen binnengekomen na het bericht dat de stichting vanaf maandag 119 lammetjes van de twee Almeerse kuddes naar de slacht wilde brengen en het lamsvlees verkopen. Dat liet wethouder Hilde van Garden donderdag weten tijdens de Politieke Markt. De slacht is voorlopig uitgesteld.

Stad & Natuur had het lamsvlees in een e-mail aangeprezen om de 'unieke smaak omdat ze nog zogend zijn en geen gras hebben gegeten. De dieren zouden 'geen waarde meer hebben voor de kudde'. De slacht zou noodzakelijk zijn omdat het graasseizoen ten einde loopt en de kuddes dan domweg te groot zijn. De ooien kunnen elders worden ondergebracht, maar voor de 119 rammetjes heeft niemand interesse.

Dreigementen

De mail schoot veel dierenliefhebbers in het verkeerde keelgat, waar onder ook fractievoorzitter Leonie Vestering van de Partij voor de Dieren. Alhoewel Stad & Natuur excuses aanbood over de weinig tactvolle e-mail, namen een aantal dierenliefhebbers daar geen genoegen mee. "Bij de stichting zijn de afgelopen week dreigementen binnengekomen die absoluut niet door de beugel kunnen", stelde wethouder Hilde van Garden.

Uitgesteld

De Partij voor de Dieren had de kwestie op de agenda gezet om op die manier slacht te voorkomen. De partij stelt dat de gemeente subsidie geeft aan Stad & Natuur en daarom verantwoordelijk is voor de slacht. Van Garderen was het daar niet mee eens: "Stad & Natuur is daavoor verantwoordelijk. De schapen dragen met het gegraas bij aan de biodiversiteit in de stad. De e-mail was uiterst ongelukkig, daar zijn excuses voor gemaakt. Wat ons betreft is de kous daarmee af."

Ook Vestering keurde de bedreigingen die zijn binnengekomen bij de stichting af. Haar partij is inmiddels in gesprek met Stad & Natuur. Op die manier is het inmiddels gelukt om zeven rammetjes alsnog over te plaatsen. De komende weken wordt getracht ook voor de andere 112 dieren een oplossing te vinden. De slacht, die komende maandag zou beginnen, is daarom voorlopig uitgesteld.

(Foto: aangeleverd.)