Driehonderdste Politieke Markt gevierd met digitale bundel

14 maart 2012 06:00

STAD CENTRUM – De wekelijkse Politieke Markt in het stadhuis, die elke donderdag van 19.00 tot 22.00 uur voor iedereen vrij toegankelijk is, viert donderdag 15 maart de driehonderdste editie. Vanaf dat moment vergadert de gemeenteraad niet meer met papieren vergaderstukken in de aanslag, maar met een digitale bundel.


Om er even aan te wennen nemen griffiemedewerkers drie weken lang plaats naast een raadslid dat uitleg nodig heeft, tijdens de vergadering. Ze lichten dan de werking van de digitale bundel toe. Ook beantwoorden ze in de leeskamer van het stadhuis vragen van raadsleden.
Peter Joosten, projectleider papierloos werken bij de gemeente Almere: “Straks kunnen de raadsleden de bundel via laptop of tablet bekijken. Niet elk lid van de fractie leest namelijk altijd alle stukken. Hiermee is dat veel makkelijker. En waar je ook mee werkt, Android, Apple of Windows, het is toegankelijk.” Op internet via almere.notudoc.nl of via de te downloaden app Politiek Archief.
Volgens Joosten is de besparing die de overgang naar digitaal oplevert, marginaal. “Je bespaart er niet gigantisch mee, maar het maakt het raadswerk wel makkelijker. Het is duurzaam en je kunt efficiënter werken.”

CO2-uitstoot

Of het ook echt duurzaam is om alle raadsleden met een tablet te laten werken, vraagt Toon van Dijk van de PVV zich af. “Het is lood om oud ijzer. De productie van die iPads kost misschien wel meer CO2-uitstoot dan al dat papier dat gebruikt is voor de bundels.”
Daarnaast is PVV verbolgen dat de kosten voor het aanschaffen van de tablets bekostigd moeten worden uit het fractiebudget. “Dat gaat ten koste van andere uitgaven om het functioneren van de fractie te verbeteren. En het mag niet, dit gaat tegen de wet in. Er is een verordening voorzieningen raadsleden waarin staat dat computers en dergelijke op aanvraag in bruikleen worden gegeven. De fractievoorzitters hebben met elkaar besloten dat de tablets uit het fractiebudget betaald moeten worden in plaats van uit het raadsbudget, maar de bundels hoefden we toch ook niet te betalen? Dit is echt weer zo’n voorbeeld van gekonkel in de raad.”
Op de driehonderdste Politieke Markt wordt in de pauze gebak geserveerd.