Dringende oproep aan vastgoedeigenaren: 'Jullie hulp is nú nodig'

27 maart 2020 17:00

Door Berlinda Hendrikse

ALMERE - Zowel de gemeente, lokale politieke partijen en ondernemers doen een dringend bezoek op vastgoedeigenaren in Almere. "Er moet nu iets gedaan worden met de huren voor ondernemers, anders is het te laat." Inmiddels is ruim 75% van de winkels in de binnenstad gesloten door de coronacrisis.

De huidige coronacrisis raakt ondernemend Nederland hard en ook in Almere zijn de gevolgen voor ondernemers merkbaar. Zowel de overheid als de gemeente ondersteunen de ondernemers waar mogelijk, maar dit is volgens lokale ondernemers niet voldoende. Ze luiden de noodklok en doen een dringende oproep om hun lasten per direct te kunnen verlagen: "Vastgoedeigenaren moeten ons nu helpen, anders is het straks voor velen te laat."

Nul inkomsten

Martin Ort is voorzitter van de OVSA (Ondernemersvereiniging Stadcentrum) en benadrukt hoe ernstig de situatie nu is. "In de binnenstad van Almere is nu ruim 75% van de winkels gesloten. Al deze winkels, en dat zijn er meer dan 300, hebben nul inkomsten op dit moment. En de winkels die nog wel open kunnen zijn, hebben ook een forse inkomstendaling, want de hele stad is uitgestorven en mensen wordt aangeraden om binnen te blijven. Verstandig natuurlijk, maar een ramp voor de binnenstad van Almere. Want ondertussen gaan voor de ondernemers wel de onkosten door. Het personeel moet betaald worden, de energierekening, maar de grootste kostenpost is de huur die voldaan moet worden." Ort ziet dagelijks de gevolgen van de crisis en is blij dat de gemeente nu het initiatief heeft genomen om uitstel te geven op de betaling van de vastgoedhuren als het gaat om panden van de gemeente. Ort spreekt de wens uit dat ook de andere vastgoedeigenaren dit voorbeeld van de gemeente zullen volgen. "Ik begrijp dat het een grote beslissing is, maar die beslissing is wel nodig. Elke vastgoedeigenaar, en dat zijn er in de binnenstad van Almere alleen al negentien, kan nu de ondernemers redden door tijdelijke aanpassingen te doen. Maar ik zie nog geen enkele beweging vanuit de vastgoedmarkt."

Goede voorbeeld

Vastgoedontwikkelaar Kees van Loon uit Amersfoort liet deze week weten dat hij in ieder geval zijn huurders tegemoet gaat komen met lastenverlaging. Hij gaf aan het goede voorbeeld te willen geven en en riep tegelijk daarbij andere vastgoedeigenaren op om hetzelfde te doen. In Almere is dit echter tot op heden toe niet gebeurd. Dit ten spijt van onder andere René Eekhuis, fractievoorzitter van de lokale politieke partij Respect! Almere. Hij ziet het liefst dat vasteigenaren met grote stappen komen. "Wat ze bijvoorbeeld kunnen doen is de huren op zijn minst halveren op dit moment, of gebruik maken van de waarborgsom die veel ondernemers gestort hebben. Er zijn legio mogelijkheden en we moeten met zijn allen de oproep doen aan vastgoed om de juiste stappen te maken nu het hard nodig is."

Wethouder

Ook wethouder Maaike Veeningen (Economische Zaken) laat weten hoe belangrijk het is dat vastgoedeigenaren meedenken aan oplossingen. De gemeente heeft als eigenaar van gemeentelijk vastgoed van een aantal huurders verzoeken gekregen om uitstel van betaling voor de huur. De gemeente biedt daarom zelf deze huurders uitstel van betaling aan en doet tevens een beroep op andere vastgoedeigenaren om dit voorbeeld te volgen. "De coronacrisis doet iedereen pijn, maar we zullen dit met zijn allen moeten oplossen. Het is in het belang van ons allemaal dat we de Almeerse economie zo sterk mogelijk houden. Er zijn op dit moment minder bezoekers en er zijn veel lege winkels. Dit is niet alleen in Almere, maar dat is een landsbreed probleem. Er zijn vanuit vastgoed diverse oplossingen mogelijk en ik hoop dat er iets gaat gebeuren." Veeningen verduidelijkt: "Niemand heeft er iets aan als straks de huren niet kunnen worden voldaan en er leegstand van winkels komt in Almere. Dat heeft een averechts effect, want lege winkels zorgen voor minder bezoekers in de straten, dat heeft ook effect op de winkels die er dan nog wel zijn, en dat moeten we allemaal willen voorkomen. Want als straks deze coronacrisis voorbij is, willen we dat alle ondernemers zo snel mogelijk weer de draad kunnen oppakken."

Lege winkelstraten momenteel in Almere. (Foto: Almere DEZE WEEK)