Duobakken niet geleegd na waarschuwingen

11 januari 2012 06:00

NOORDERPLASSEN – De gemeente heeft de duobakken in de wijk Noorderplassen-West voor het eerst niet geleegd omdat bewoners hun afval niet gescheiden hebben aangeboden. Zestien bewoners hebben een rode kaart gekregen, nadat zij herhaaldelijk zijn gewaarschuwd met gele kaarten. Dat betekent dat hun duobak niet geleegd wordt.


In de week voor Kerst kregen twaalf mensen een rode kaart, maar toen werden de bakken alsnog geleegd in verband met Kerst. Ook nu is de gemeente coulant geweest; alleen bij afval dat duidelijk niet gescheiden is door de bewoners zelf, is een rode kaart gegeven. Deze mensen zijn eerder gewaarschuwd met gele kaarten. Zij kunnen hun afval alsnog scheiden en aanbieden, of hun afval naar het recyclingperron brengen.
De proef met de strengere controles in Noorderplassen-West heeft tot nu toe succes: de meeste mensen scheiden het afval beter. Hierdoor wordt er meer bioafval, plastic en papier ingezameld en blijft er minder restafval over: begin november was 84,7 procent in de duobak restafval. Nu is dat nog maar 65,9 procent. De hoeveelheid bioafval is dus gestegen van 15,3 naar 34,1 procent. Een klein aantal inwoners heeft nog moeite met het scheiden van afval. Vaak zit er restafval in het gft-gedeelte van de duobak of andersom, of afval dat helemaal niet in de duobak thuishoort.
Meer informatie over het scheiden van afval is te vinden op www.mijnafvalmaaktwinst.nl.