DUS Almere wil de stad wakker schudden

23 december 2009 08:00

ALMERE - "Almere is heel oppervlakkig, heel 'mainstream'…", zegt Kim Steenbreker, een van de oprichters van DUS Almere, stellig. "Het lijkt net alsof de stad voor jongeren niets anders te bieden heeft dan de Grote Markt." Daarom wil DUS Almere als interactief platform, inwoners van Almere wakker schudden. "Jong én oud."


Op de site www.dusalmere.nl schrijft de 20-jarige Kim uit de Faunabuurt regelmatig een column over hoe zij en haar 'medevechters' van DUS Almere de stad Almere ervaren. Daar reageren bezoekers van de site dan weer op. Kim: "Een van de onderwerpen die veel losmaakte, is dat het nogal slecht gesteld is met het uitgaansleven in Almere. Begrijp me niet verkeerd, maar als je buiten de boot valt en wat anders wil dan een nachtje feesten op de Grote Markt, waar moet je dan heen?" De 22-jarige Ben van Witsen uit Waterwijk knikt instemmend: "Probeer nu eens alternatieven aan te bieden voor jongeren én ouderen, die niet 'mainstream' zijn. Niet iedereen wíl elk weekend bij dezelfde uitbater dezelfde gezichten weer tegenkomen." 'DUS Almeerder' Peter Loggers (21) uit de Bouwmeesterbuurt, valt hen bij: "Een loungecafé waar de waterpijp rondgaat, dat bestáát gewoon niet in Almere." Ben: "Maar wij geloven in de slogan: het kán in Almere. Wij willen met ons platform daarom een steentje bijdragen."


Heilige huisjes

Inmiddels heeft het interactieve platform gesproken met de gemeente en diverse ondernemers. Kim: "Ook met degene uit Rotterdam die zich bezig houdt met het traject voor Almere 2018, de culturele hoofdstad." Toch blijven ze ondanks dit contact kritisch.
DUS Almere schopt in de laatste column tegen heilige (Almeerse) huisjes: "Wat te denken van de monopolie- cultuur? Al het welzijnswerk is in handen van welzijnsstichting De Schoor en veel tenten op de Grote Markt hebben dezelfde eigenaar. Daarbij zijn de winkels te groot en daarmee de huurprijzen voor startende ondernemers veel te hoog." DUS Almere benadrukt dat juist die monopolie-cultuur "één van de redenen [is] waardoor er zo weinig diversiteit in Almere te vinden is." Niet alleen (het ontbreken van) het bruisende uitgaansleven breekt DUS Almere op, ook het gemis aan diepgang en cultuur.

Opschudding

'Medevechtster' Richelle van Os (21) uit de Bouwmeesterbuurt zegt: "Almere is nog jong en dus kneedbaar. Meer galerieën, kunst en niet-Top 40-muziek zouden de stad veel diverser maken en minder oppervlakkig."
Al eerder hielden de 'DUS Almeerders' ludieke acties om de stad op te vrolijken. Peter: "Met stoepkrijt hebben we voor Utopolis het Forum vol getekend. We vinden dat er te weinig groen en gezelligheid is in het stadshart." Veel positieve reacties leverde het op. Richelle lachend: "Zo kan je dus - letterlijk - kleur aan je stad geven."
Binnenkort volgen er andere acties. Kim besluit geheimzinnig: "We gaan iets doen met leegstaande panden. Ja, Almere, we gaan voor opschudding zorgen…"