Duurzame Tiny Church 2.0 met kunst- en belevingstuin op Floriade Expo

08 april 2021 13:10

ALMERE – Op de Floriade Expo in 2022 komt een duurzame Tiny Church met een kunst- en belevingstuin. De gezamenlijke kerken in Almere hebben hiervoor de handen ineen geslagen en een plan gemaakt, getiteld FruitFul City.

"Christelijke spiritualiteit mag op zo'n groot evenement niet ontbreken. Daarom hebben wij in 2017 de stichting Kerk op de Floriade in het leven geroepen", vertelt Pieter ter Veen, voorzitter van het stichtingbestuur. "In samenwerking met de Floriade BV bereiden wij ons sinds die tijd voor op de inrichting van onze kavel. Wij willen daar laten zien waar kerken voor staan: oog voor de pracht en kracht van de natuur en Gods schepping, de duurzaamheid van de aarde en zorg voor de ziel van de mens."

Tiny Church 2.0

Ter Veen is ook initiatiefnemer van de Tiny Church die in september 2020 werd opgeleverd in het Cascadepark in Poort. "Door de vele positieve reacties op het met de zon meedraaiende gebouw, kwamen wij op het idee om de Tiny Church 2.0 hét boegbeeld van de presentatie op de Floriade te laten zijn. Wij gaan hiermee echt iets bijzonders neerzetten op kavel 27 van het Floriadeterrein."

Kunstenaars uitgedaagd

Naast de Tiny Church 2.0 komt er een tuin met twaalf kunstwerken, een labyrinth, planten die ook in de Bijbel genoemd worden en helende kruiden. Alle kunstenaars in Nederland, en met name uit Almere, worden uitgedaagd om een ontwerp in sturen. "Wij bieden twaalf kunstenaars de gelegenheid om één van de twaalf zogenaamde vruchten van de Geest uit te beelden. Dit zijn: vreugde, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, trouw, zachtmoedigheid, zelfbeheersing, medeleven, geloof, hoop en liefde. De eerste ontwerpen zijn al ingediend, maar kunstenaars kunnen nog tot 1 mei hun inzending insturen." Meer informatie hierover is te vinden op www.fruitfulcity.nl. In januari 2022 worden de kunstwerken geplaatst.

Spirituele reis

In de tuin kunnen bezoekers in het labyrint een spirituele reis ondernemen, schoolklassen kunnen vragen en opdrachten over hun bijdrage aan duurzaamheid beantwoorden en je kan tot rust komen in de tuin. Bezoekers kunnen de planten en helende kruiden in de tuin ook proeven en ruiken. Bovendien is elke donatie welkom omdat de bouw van de Tiny Church, de kunstwerken en de aanleg van de tuin het nodige kosten.

Wie op de hoogte wil blijven van de ontwikkelingen, of zich wil aanmelden als vrijwilliger om gastheer of gastvrouw te zijn voor de bezoekers gedurende één of meer dagdelen, kan zich aanmelden via www.fruitfulcity.nl of p.ter.veen@gmail.com.

Het ontwerp in Poort dient als inspiratie voor de Tiny Church 2.0 op de Floriade.