Dwergkalfje Rocket geboren op de Beestenbende

07 januari 2021 16:35

BUITEN - Dahomey dwergkoe Maartje is op Oudjaarsdag bij Kinderboerderij de Beestenbende bevallen van een gezond stierkalfje met de naam Rocket.

Moeder Maartje en kalfje Rocket maken het goed, inmiddels mag Rocket al af en toe naar buiten. Omdat de Kinderboerderijen vanwege de landelijke coronamaatregelen niet geopend zijn, is het kalf momenteel niet van dichtbij te bewonderen. Als het buiten is, is het te zien buiten de hekken. Maar op de facebookpagina van de Beestenbende worden ook veel foto's gedeeld.

Helemaal volgroeid heeft dit stiertje een schofthoogte van iets meer dan een meter en daarmee is de Dahomey dwergkoe beduidend kleiner dan de gemiddelde Nederlandse koe. Het ras komt van oorsprong uit West-Afrika, maar werd rond 1900 in Europa geïntroduceerd. De koeien grazen gewoonlijk in de buurt van de Noorderplassen, maar zijn vanwege het kalven tijdelijk op de kinderboerderij.

Fokprogramma

Stad & Natuur werkt mee aan een landelijk fokprogramma van kinderboerderijen voor koeien die makkelijk te houden zijn op kinderboerderijen. De instandhouding en verdere verspreiding van dit ras staat hierbij voorop, want de Dahomey behoort tot de zeldzame huisdierrassen. Kalf Rocket is zwart met een witte vlek, net als zijn vader. Daarmee bestaat de kans dat hij ook als dekstier ingezet kan worden.

(Foto: Stad en Natuur)