E-mailaffaire loopt met sisser af

23 april 2021 10:25

Door Robert Mienstra

ALMERE – Het college belooft beterschap bij het bewaren van e-mails, en een motie van afkeuring van de oppositie over het archiefbeleid van het college haalde het niet. De coalitiepartijen stemden tegen. Daarmee liep de e-mailaffaire met een sisser af. Dat bleek tijdens de Politieke Markt van afgelopen donderdag.

Onlangs bleek dat tientallen e-mailboxen van ambtenaren en bestuurders van Almere gewist waren. Dit ondanks dat die wettelijk bewaard hadden moeten blijven. Het college had al enkele weken geleden het boetekleed aangetrokken. Ook afgelopen donderdag herhaalde burgemeester Weerwind dit: "Er zijn fouten gemaakt, dat besef ik terdege. Ik heb niet gezien dat dit speelde en ik heb niet doorgepakt. Maar, we bewaren nu wel de mailboxen van topambtenaren en bestuurders." Inmiddels is een deel van de verdwenen mailboxen hersteld, maar een aanzienlijk deel is definitief weg.

Afkeuring

Voor de oppositie was de affaire aanleiding om een motie van afkeuring in te dienen. "Ik zie dat de raad opnieuw gebrekkig is geïnformeerd", stelde Toon van Dijk, fractievoorzitter van de PVV. "Ik merk geen boosheid bij de burgemeester dat ook hij door de ambtenaren slecht is geïnformeerd. Er is iets grondig mis met de ambtelijke organisatie. Doordat de e-mailboxen weg zijn, kan er geen democratische verantwoording worden afgelegd. Hier past een motie van afkeuring."

Later op de avond werd de motie van afkeuring, politiek gezien toch behoorlijk mild, door een meerderheid van de raad verworden. VVD, GroenLinks, D66, ChristenUnie, Leefbaar Almere en CDA stemden tegen. Daarmee was e-mailgate afgedaan.

GroenLinks

Opvallend was de opstelling van GroenLinks in het debat. De raad is medeverantwoordelijk voor dit falen, vond fractievoorzitter Jaap Steenkamer. "De partijen hebben dit nooit geagendeerd en we hadden het kunnen weten." Ruud de Jonge merkte fijntjes op dat er wel degelijk een motie van de PvdA was geweest om de archivering door de rekenkamer te laten onderzoeken. "Maar GroenLinks, en daarbij de hele coalitie, stemde toen tegen die motie."

De PVV liet zich die medeverantwoordelijkheid voor het falen met de e-mailboxen niet aanpraten door GroenLinks: "Het college had tegen de raad moeten zeggen "Raad, bij Wob-verzoeken is gebleken dat er e-mailboxen verdwenen zijn. Dat informeren is niet gebeurd." Steenkamer vond echter een tussenzinnetje in een raadsbrief uit 2020 voldoende waarin stond dat de archivering in het stadhuis niet op orde was. Martine van Bemmel (D66) vond ook dat de raad zich beter had moeten positioneren. Waarmee het college de steun kreeg van haar coalitiepartijen.

Raadsleden

Enkele raadsleden maakten zich zorgen over de mailboxen van huidige en oud-raadsleden. Ze vroegen zich af of die mailomgevingen betrokken waren bij het terughalen van de verdwenen mailboxen. Burgemeester Weerwind herhaalde meerdere keren dat dat niet het geval was. Hij verzekerde verder dat er voorlopig geen mailboxen meer gewist worden. "Pas als alles goed geregeld gaan we de regels uitvoeren zoals dat normaal moet." Dat betekent dat mailboxen die wettelijk wel verwijderd moeten worden dan ook weer gedeletet worden.

Coalitie stemt tegen motie van afkeuring. (Archieffoto: Mona Alikah)