Echnaton start met bovenbouw havo

14 januari 2009 08:00

ALMERE - Scholengemeenschap Echnaton start met een bovenbouw havo voor leerlingen met sporttalent. Nieuwe eersteklassers krijgen hiermee vanaf volgend schooljaar de kans hun havo-diploma op Echnaton te behalen. Rector Rob van Westing verwacht veel van de havo-opleiding die dit komende schooljaar al van start gaat.


"Uit onderzoek blijkt dat opmerkelijk veel sporters op Havo- en Vwo-niveau leren", aldus Van Westing. "Wij vinden dat we daar als Loot-school (die speciale sportopleidingen biedt, red.) op in moeten springen. De Havo-leerlingen met uitzicht op een topsportstatus kunnen wij nu van meet af aan bedienen. Tot dit schooljaar moesten deze havisten na het derde leerjaar overstappen naar onze collegaschool Helen Parkhurst. Dat is voor een leerling een ingrijpende verandering. Het is dus een hele verbetering dat sporters op een gespecialiseerde school kunnen blijven. Wij kunnen deze grote groep op maat coachen en begeleiden."
Havo-afdelingsleider Lex Grasmeijer is het met Van Westing eens. "Een ander voordeel is dat er nu een unieke doorgaande leerroute is naar specifieke hbo's, zoals de Johan Cruyff University. Bovendien kan de school hiermee zijn (top)sport- en Highschoolconcept uitbouwen naar Havo 4 en 5." Van Westing: "Niet iedereen zal ook daadwerkelijk topsporter worden. Door de goede aansluiting op de Johan Cruyff University en ook de Alo (Academie voor Lichamelijke Opvoeding) ontstaat er wel een heel nieuwe mogelijkheid voor deze leerlingen in het beroepenveld van sport en gezondheid. Ze kunnen doorgroeien tot onder andere gymleraar, tot fysiotherapeut en ook de sportjournalistiek is zeker een mogelijkheid. Zoals de opleiding Sport, Dienstverlening en Veiligheid voor onze vmbo'ers een doorgaande leerweg is met de opleiding Sport en Bewegen van het ROC Flevoland is deze havo sporttalentenstream met het vak Lichamelijke Opvoeding 2 (Sport, Bewegen en Management) een doorgaande leerweg naar het sportgerelateerde HBO."

Open avond 16 januari

Meer informatie over de nieuwe opleiding is te verkrijgen tijdens de open avond van Echnaton op vrijdagavond 16 januari om 19.30 uur en via de site: www.echnaton.nl.