Eerste 3D- geprinte spatmaskers uitgereikt

21 april 2020 00:00

ALMERE – Zorgcentrum Buitenhaeghe heeft afgelopen week de eerste 3D-geprinte spatmaskers mogen ontvangen. De Almeerse uitvinder Fred van der Weij is de bedenker van de speciale spatmaskers en hoopt hiermee verspreiding van het virus te helpen voorkomen.

Ook in de wereld van de 3D-printing probeert men de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus te winnen. Ondernemer Ivar van der Most is samen met de uitvinder Van der Weij de afgelopen weken bezig geweest met het ontwikkelen van een aantal innovaties die de verspreiding van het coronavirus tegen moeten gaan. De 3D geprinte spatmaskers werden onlangs uitgereikt aan Ellen van Vuuren, afdelingsmanager van het verzorgingstehuis Buitenhaeghe van Het Leger des Heils in Almere Buiten.

Copper 3D

De laatste weken zijn er veel initiatieven ontstaan waarbij 3D printers uitkomst kunnen bieden. Het gaat dan om gebruiksproducten die zijn gemaakt van onder andere Copper 3D, een nieuw antimicrobieel materiaal waarop 99,99% van alle bacteriën, virussen en schimmels worden gedood. Het bedrijf van Van der Weij komt daarom met een aantal producten die hier een bijdrage aan kunnen leveren. Zo kan men bijvoorbeeld een normale deurklink openen en sluiten zonder je handen te gebruiken maar ook de toilet doorspoelen of aanbellen bij een huis. De spatmaskers zijn hier ook een voorbeeld van en kunnen door het antimicrobieel materiaal mogelijk de verspreiding van het virus voorkomen.

Van links naar rechts: Ellen van Vuuren, Fred van der Weij, Antje verboom en Ivar van Most. (Foto: Studio Rotgans/Rinus Lettinck)