Eerste editie Nederlandse filmfestival JONG! Films voor en door jongeren

01 januari 2010 08:00

HAVEN - In januari gaat ‘JONG!’ van start: het eerste filmfestival dat voor jongeren door jongeren is gemaakt. Van maandag 11 tot en met zondag 17 januari zijn nieuwe en bijzondere films te zien in Corrosia! Theater de Roestbak in Haven. Deze eerste editie van JONG! is samengesteld door dertien jongeren van de middelbare school de Meergronden in Almere.


Afgelopen maanden hebben dertien jongeren van scholengemeenschap De Meergronden een intensief programma gevolgd waarbij zij veel films hebben bekeken en beoordeeld en lessen hebben gevolgd in onder andere scenarioschrijven, filmanalyse en produceren. Initiator en samensteller Signe Zeilich-Jensen over JONG!: “Een filmfestival voor jongeren bestond nog niet. De scholieren waar ik mee gewerkt heb, hebben een heel bijzonder en gevarieerd pakket van films samengesteld, afkomstig uit Nederland, Zweden, Afrika, Engeland, Amerika en Argentinië.”

Schoolvoorstellingen en een open programma
Op schooldagen draaien er schoolvoorstellingen, die door diverse middelbare scholen uit Almere met de klas bezocht worden. In het weekend is er een open programma. Dit programma bestaat, naast een selectie van films uit de schoolvoorstellingen, ook uit een aantal verrassende Nederlandse korte films en uit een speciaal programma met films van makers uit Almere, zoals Erwin van den Eshof (regisseur van ‘Dood Eind’). Ook zijn er in het weekend twee workshops te volgen: ‘Dropstuff’; een snelcursus film maken en ‘de Animatietafel’ waarin deelnemers een eigen korte film kunnen maken door cut out animatie.
Het volledige programma, toelichting op de films en workshops is online te zien op www.filmfestivaljong.nl en www.corrosia.nl.