Eerste kunst op windmolens onthuld

07 maart 2012 06:00

ALMERE - Langs de Oostvaardersdijk, aan de rand van het IJmeer, ligt het windmolenpark Jaap Rodenburg. Dinsdag 6 maart hebben internationaal kunstplatform Bubble Projects en energiebedrijf Nuon daar kunstwerken op windmolens onthuld.


Het is de eerste kunsttentoonstelling op windmolens ter wereld. Afwisselend zullen de komende maanden 24 kunstenaars hun werk exposeren op de molens in Almere en in windmolenpark Oosterbierum in Friesland.
Met de expositie geeft windpark Jaap Rodenburg een extra bijzondere invulling aan het landschap. De Almeerse kunstenaar Franny Thonhauser is één van de kunstenaars van wie de kunst zichtbaar is op een windturbine.
Onder leiding van politicus en voormalig veilingmeester Alexander Pechtold heeft een jury een selectie van 24 talentvolle kunstenaars gemaakt. Dit uit meer dan zestig ingezonden concepten. De uitgekozen werken zijn van maart tot en met oktober 2012 te zien in beide windparken. Elke twee maanden krijgen daar drie windmolens een nieuw kunstwerk. Zo maken de windturbines onderdeel uit van een tentoonstelling die bereikbaar is voor het publiek.

Jan Resink

De Almeerse kunstenaar Jan Resink is momenteel druk bezig met zijn kunstwerk voor op de molens van Jaap Rodenburg. Zijn werk is vanaf 4 juli twee maanden te zien, in ‘de tweede ronde’ van het project. In april is in deze krant een artikel te lezen over de voortgang van zijn kunstwerk.