Eerste paal Arte College in Poort

21 januari 2009 08:00

ALMERE - De eerste paal van het Arte College is afgelopen vrijdag de grond ingegaan. Het Arte College wordt de nieuwe school in Almere Poort voor Vwo-, Havo- en Vmbo-leerlingen die een bijzondere interesse hebben voor kunst en cultuur en zich daarin willen ontwikkelen.


Voor een geïmproviseerde Ymere-tent in het Europakwartier stonden de genodigden, ouders, leerlingen, wethouders, architecten en pers in grote spanning te wachten op dit grote moment. De speciale gasten wethouder Martine Visser, wethouder Adri Duivesteijn, lid van de raad van bestuur Ymere Pieter de Jong, bestuursvoorzitter van het openbaar onderwijs John van de Vegt en rector Roosje Passchier kregen een lange witte jas, een helm en grote laarzen aangemeten. Bij het naar buiten gaan, kwam er plotseling een oude Amerikaanse bus de zandvlakte opgereden. Uit deze gele oldtimer sprongen, onder begeleiding van de swingende klanken van een brassband, prachtig uitgedoste leerlingen van De Meergronden en ook twaalf leerlingen van de toekomstige school. Zij liepen al zingend en springend achter de Brassband aan, die de artiesten tot aan de paal begeleidden. Hier aangekomen werden paarse dozen op de grond neergezet en na wat heen en weer geschuif kwam daarop het woord Arte College tevoorschijn.
Na deze spectaculaire openingsact zetten de vier leerlingen en de gasten middels een touw het hefwerktuig in gang. Na de laatste knal openden de leerlingen de beschilderde kartonnen dozen om vervolgens tientallen paarse Arte-ballonnen de lucht in te laten gaan. De leerlingen zullen overigens nog een jaartje door moeten brengen in de Columbus-basisschool, alvorens ze hun eerste stap kunnen zetten in het Arte College, een nieuwe unieke school voor Kbl, Tl, Havo en Vwo.

Ontwerp

Het Arte College is ontworpen door Hans Goverde van Kraaijvanger * Urbis. Het project omvat in de eerste fase ook een basisschool en in totaal 326 huur- en koopwoningen. De basisschool en woningen zijn ontworpen door de architectenbureaus INBO, Marge en Scala. De bouw wordt verricht door bouwbedrijven Noordersluis (Arte College) en Moes (basisschool en woningen).
Beide scholen zijn in mei 2010 gereed: leerlingen kunnen er vanaf het schooljaar 2010/2011 terecht. Het Arte College omvat ook een buurtontmoetingscentrum. De basisschool omvat ook een peuterspeelzaal.
De verkoop van de woningen start in het voorjaar 2009. Het gaat in totaal om 76 koopwoningen, 117 sociale huurwoningen en 133 vrije sector huurwoningen. (Foto's: Fred Rotgans)