Eerste zonnewoningen in Poort opgeleverd

12 november 2008 08:00

ALMERE - Van De Verwondering in het Columbuskwartier in Almere Poort zijn vrijdag de eerste zonnewoningen opgeleverd. De eerste bewoners van een huurwoning van Ymere kregen die middag op een zeer speciale wijze de sleutel overhandigd.


Ongeveer een derde van het gemiddelde energieverbruik per huishouden wordt in het Columbuskwartier geleverd door zonne-energie. Duurzaam, energiezuinig en kindvriendelijk zijn de thema's die het stedenbouwkundig plan, de woningen en gebouwen van De Verwondering kenmerken. Woningen, scholen, winkels en de overige voorzieningen in de wijk onderscheiden zich door energiezuinigheid en kwalitatief hoogwaardige materialen. Het 'kinderpad', een veilige wandel- en fietsroute naar school, zorgt ervoor dat de auto niet meer nodig is voor het halen en brengen. Met alle positieve gevolgen voor veiligheid en klimaat.

Energiezuinig

De woningen behoren tot het deelproject De Zonnerij. Een uniek project met 280 duurzame en energiezuinige woningen, voorzien van PV-panelen. Een zonnewoning heeft een certificaat wat garandeert dat het aan een aantal heldere kwaliteits- en duurzaamheidseisen voldoet. Dit keurmerk is mede ontwikkeld door het Wereld Natuur Fonds. Er zijn verschillende voorzieningen in en aan de woning aangebracht, waaronder PV-panelen die elektriciteit opwekken.
Het project De Verwondering wordt gerealiseerd door ontwikkelingscombinatie De Verwondering, een samenwerking tussen Koopmans Projecten en Ymere. Er komen 440 woningen in zowel de koop- als huursector. Daarnaast worden er twee scholen gebouwd, een peuterzaal en voorzieningen voor onder meer kinderopvang, buitenschoolse opvang, een multifunctioneel centrum met een sporthal en een gezondheidscentrum. De verkoop van de woningen verloopt voorspoedig. Ook voor de huurwoningen is veel belangstelling. Dit is de eerste mijlpaal na de officiële start op 1 februari van dit jaar. Naar verwachting zijn eind van dit jaar honderd woningen opgeleverd. Het totale project zal medio 2010 worden afgerond. Meer informatie: www.verwondering-almere.nl.