Egels in winterslaap ontheemd door groenwerk

06 februari 2010 15:16

ALMERE - Dierenambulance Almere heeft in de afgelopen week twee egels, die door snoeiwerkzaamheden ontheemd werden, naar de egelopvang gebracht. De egel staat op de lijst van beschermde dieren in de Natuurbeschermingswet.


In gebieden waar gesnoeid wordt, kijkt de gemeente vooraf altijd of er dieren of planten onnodig in gevaar komen. Daartoe is de gemeente verplicht. Maar soms gaat het nog wel eens mis.
Op verschillende plekken in Almere worden tussen midden-januari en maart bomen en struikgewas gesnoeid. Tegelijkertijd is dit de tijd van het jaar dat met name egels op die plekken hun winterslaap houden.
Als het kouder wordt en er niet voldoende voedsel meer is, zoekt de egel een beschut plekje voor de winterslaap. Onder een heg, een houtstapel, compost- of bladhoop maakt hij een nest van blad, takjes en ander materiaal. De winterslaap is in januari en februari volop aan de gang. Sommige egels ontwaken in maart, als de winter zacht is, en anders in april.
Als een egel midden in de winter overdag rondloopt, is er iets mis. Breng de egel in veiligheid en bel Dierenambulance Almere op 036-5386280. De meldkamer staat 24 uur per dag klaar om de telefoon te beantwoorden. Tussen 22.00 en 08.00 uur rijdt de Dierenambulance alleen spoedritten.
De stichting is geheel afhankelijk van de inzet van vrijwilligers en nieuwkomers zijn altijd welkom. Interesse? Bel 036-5231841 of e-mail: werving.selectie@dierenambulance-almere.nl.