Ei van Columbus tegen blauwalg nog niet gevonden

07 augustus 2009 07:00

HAVEN - Dé oplossing voor het blauwalg-probleem in het Gooimeer is nog niet gevonden. Tijdens een wandeling door de havenkom met vertegenwoordigers van de gemeente en Rijkswaterstaat vorige week woensdag, werd het maatregelenpakket tegen blauwalg getoond. Maar het Ei van Columbus voor dit probleem zit er niet bij.


De maatregelen die de gemeente Almere samen met Rijkswaterstaat neemt, zijn allemaal om de groei van blauwalg te beperken en soms te voorkomen. In de havenkom zijn om de dertig meter zogenaamde 'de-icers' geplaatst die zorgen voor een kunstmatige stroming zodat er niet snel velden van blauwalg kunnen groeien. "Het zijn propellors die het water in beweging houden", aldus Niels de Wit, blauwalg-specialist van de gemeente. "En het maakt de drijflagen die er al zijn kapot. Want als zich een drijflaag vormt, krijg je de bovenste laag die afsterft en het gas dat daarbij vrijkomt, stinkt."

Luchtbellen

In de jachthaven en bij het zwemstrand in Almere Haven zijn bellenschermen geplaatst, die de blauwalg tegen moet houden. "De bellenschermen zitten op een diepte van twee meter dus boten hebben er geen last van. Maar het is wel effectief." Ook bij de uitgang van de jachthaven drijven twee olieschermen die de blauwalg tegenhouden. Een 'skimmer' naast de olieschermen doet de rest. "Bij een windrichting naar de jachthaven gaat de compressor aan die het water naar de zuiveringsinstallatie pompt op de blauwalg weg te halen. Dat gebeurt via een skimmer; een apparaat dat als het ware het oppervlaktewater afroomt."
De kosten van deze maatregelen: 2,1 miljoen euro voor een periode van 2007 tot 2015. Dat komt neer op 262.500 euro per jaar. Ondernemers uit de havenkom zijn enthousiast.
Waarschuwing

Voor nu wordt zwemmen bij het zwemstrand Almere Haven afgeraden. De provincie Flevoland heeft blauwalg waargenomen. Bij de havenkom en de jachthaven is er nauwelijks sprake van blauwalg.