Eigen 'kangoeroewoning' ontwerpen in Poort

03 september 2008 07:00

ALMERE - Ontwikkelaar Delta Forte werkt aan een unieke woontoren in het Homeruskwartier in Almere Poort: de 'Toren van Ophelia'. Hierin komen circa veertig 'kangoeroewoningen', die de perfecte tussenoplossing vormen voor mensen of gezinnen die graag een familielid dichtbij willen verzorgen, maar het te belastend vinden om die persoon in huis te nemen.


In de Toren van Ophelia wonen mantelzorgers en de persoon voor wie ze zorgdragen onder één dak, en toch elk in hun eigen, ruime woning. Zo kan degene die zorg nodig heeft langer zelfstandig blijven wonen, in alle privacy.
Een kangoeroewoning bestaat uit twee zelfstandige appartementen. De ene (de 'kangoeroe') wordt bewoond door één of meerdere personen die een ander willen ondersteunen. In de andere (de 'buidel') woont iemand die wel ondersteuning nodig heeft. Bijvoorbeeld een familielid of een vriend(in) met een beperking. De woningen hebben elk hun eigen voordeur maar kunnen ook binnendoor met elkaar verbonden worden. De woningen kunnen naast elkaar liggen op dezelfde verdieping of boven elkaar. Het is ook mogelijk aan één 'kangoeroe' meerdere 'buidels' te koppelen. Of twee 'kangoeroes' aan één 'buidel'. In dat laatste geval heeft iemand met een beperking twee adressen in zijn directe omgeving om op terug te vallen.
Door koppeling van de woningen kan iemand met een beperking zelfstandig wonen met een helpende hand vlakbij. De informele hulp vanuit de 'kangoeroe' kan worden gecombineerd met professionele, betaalde ondersteuning.

Flexibel

Er staat nog niets vast in dit project. Alleen de vier buitenmuren van de woontoren. De woningen kunnen volledig rolstoeltoegankelijk worden gemaakt. Ook badkamers en keuken moeten nog worden ingetekend en kunnen dus aangepast worden.
De toekomstige bewoners van de toren bepalen zelf wat de indeling en de afmeting (en dus de prijs) van hun appartement wordt en hoe de 'kangoeroe' en de 'buidel' met elkaar verbonden zijn. Bewoners kunnen zelf kiezen of ze hun appartement willen kopen of huren. Zowel sociale koop- en huurwoningen als vrije sector is beschikbaar. Kijk voor meer info op www.kangoeroewoning.nl of www.torenvanophelia.nl.