Eind dreigt voor jeugddisco in Het Forum

29 januari 2016 13:33

FAUNABUURT – Jack Perquin, vrijwilliger bij buurtcentrum Het Forum aan de Haasweg 11, organiseert al sinds 1994 de maandelijkse jeugddisco van het centrum. Maar hij luidt nu de noodklok: als er naar de Valentijnsdisco van vrijdag 12 februari niet minimaal vijftig kinderen komen, worden er voorlopig geen jeugddisco’s meer georganiseerd.


Waar het aan kan liggen, weet Jack Perquin niet. In ieder geval vindt hij het bijzonder vreemd dat het bezoekersaantal ‘van het ene op het andere moment’ sterk daalde. “De eerste jeugddisco na de zomer 2015 was opmerkelijk rustig, maar die dag was het ook heel warm weer. Dan is het meestal niet zo druk”, licht Perquin toe. “Maar dat bleef zo. In december, toen we ook nog een optreden hadden van de dansgroep Dance Delicious, hadden we nog maar twaalf bezoekers in totaal. Terwijl het de afgelopen twee jaar best stabiel was, zo tussen de 100 en 125 kinderen per disco.”
Jack Perquin dacht eerst nog dat het lag aan de zwemdisco’s bij zwembad De Vrijbuiter, die na afgelopen zomer gestart was met zwemdisco’s op de vrijdag. Een aantal viel samen met een kinderdisco bij Het Forum, maar ook het verschuiven naar een andere vrijdag mocht niet baten. Het bezoekersaantal bleef dalen. “We hebben altijd wel iets extra’s voor de kinderen op zo’n discoavond: suikerspin, popcorn, zaklantaarntjes, bij de start van het seizoen de ijscoman laten komen… In oktober dit jaar hebben we de minimumleeftijd verlaagd van 8 naar 7 jaar en de prijs verlaagd van 1,50 euro naar 1 euro per kind. Nu hebben we gezegd: de Valentijnsdisco is altijd de drukstbezochte disco van het jaar. Als deze editie niet minimaal vijftig kinderen trekt, dan trekken we in ieder geval voorlopig de stekker er uit. Want per avond zijn hier vijftien vrijwilligers mee bezig.”
Jack Perquin houdt de moed er in. “Ik blijf optimistisch. Het lijkt me wel leuk om 25 jaar vrijwilliger bij de jeugddisco vol te maken.”

Kinderdisco’s De Schoor

Er zijn kinderdisco’s in meer buurtcentra in Almere: Meenten & Grienden, De Inloop, Het Kardoes, Het Boegbeeld en Corrosia. Volgens De Schoor is het niet zo dat ook die kinderdisco’s slechter bezocht worden. Wyanne Huitema: “Onze ervaring de afgelopen jaren is dat de deelname per centrum kan wisselen in de tijd. Daar is geen eenduidige reden voor. Het hangt onder meer samen met de opbouw van de wijk (ouder wordende jeugd), of er vrijwilligers zijn die het organiseren, of er andere activiteiten zijn in de buurt.”