EK-gangers moeten tijdig vaccinatie halen bij GGD

25 april 2012 05:00

ALMERE – Voetballiefhebbers die in juni naar Oekraïne en Polen willen afreizen voor het Europees Kampioenschap voetbal, moeten voorzorgsmaatregelen nemen op het gebied van gezondheid. Daarom adviseert GGD Flevoland alle bezoekers van het EK-voetbal om zich tijdig te laten informeren over zijn of haar benodigde vaccinaties.


In beide landen komen mazelen, rabiës en geelzucht nog voor en de hygiënemaatregelen zijn anders dan in Nederland. Ziek worden kan al door het drinken van water uit de kraan, het eten op straat of na een bezoek aan een besmet toilet. Met name in de Oekraïne zijn er grote risico's op infectie met onder andere DTP en hepatitis A. Er heerst op dit moment een mazelenepidemie in het westen van de Oekraïne op de grens met Polen, Slowakije en Hongarije. Ziekten zoals de mazelen krijgen bij evenementen waar veel mensen samenkomen een kans.

Vaccinatie

Daarom adviseert GGD Flevoland alle EK-bezoekers om voor vertrek een vaccinatie te komen halen tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht) en DTP (difterie, tetanus en polio). Nederlanders die geboren zijn vóór 1975 zijn als kind niet gevaccineerd tegen de mazelen. Hen wordt geadviseerd om ook een vaccinatie tegen mazelen (BMR: bof, mazelen, rodehond) te halen. Deze vaccinaties moeten bij voorkeur vier tot zes weken voor vertrek gehaald worden, maar ook last-minute heeft het nog zin.
GGD Flevoland heeft voor reizigers een app ontwikkeld. Deze 'GGD op reis' app is er voor iPhone, iPad en Android. De app is gratis te downloaden via www.vakantieboekenggdbezoeken.nl of zoek op ‘GGD op reis' in de App Store. Bel voor een vaccinatie-afspraak met GGD Flevoland, 088-0029910 of online via www.ggdflevoland.nl.