Elisa wil Miss Proefdiervrij worden

22 oktober 2008 07:00

ALMERE - De Almeerse Elisa Berger-Bisschop wil graag Miss Proefdiervrij 2008 worden. Samen met een andere plaatsgenoot, Josje van der Zwart, en 22 andere kandidaten dingt zij mee naar de titel in de diervriendelijke miss verkiezing.


"De spanning stijgt inderdaad, " zegt Elisa, "maar we hebben in de Kunstlinie al een behoorlijke generale repetitie gehad." Uit ruim duizend aanmeldingen vertegenwoordigen zij en Josje de Flevolandse tak. De finale van de Miss Proefdiervrij vindt dinsdag 21 oktober (voor het ter perse gaan van deze krant, red.) plaats in het Amsterdamse Odeon Theater.

Missie

De vereniging Proefdiervrij zoekt elk jaar een ambassadrice die mensen ervan bewust kan maken dat veel producten nog op dieren worden getest. Elisa: "Ik voel mij hiertoe sterk aangetrokken. Toen ik 19 jaar oud was, werkte ik tijdelijk in Oostenrijk in een dierenverzorging. Ik heb daar apen gezien die getest waren op cosmetica en medicijnen." Wat Elisa daar aantrof stemde haar droevig. "Ik wist niet dat die dieren daarvoor gebruikt werden. Ze waren getraumatiseerd." Sommige apen waren agressief en trokken hun haren uit. "Heel afschuwelijk! Vanaf dat moment had ik een missie in mijn leven erbij. Mijn ogen waren geopend."
Proefdiervrij zou in Elisa een goede ambassadrice kunnen treffen. De organisatie zegt: "We zijn niet zozeer op zoek naar een geijkte schoonheid met maatje 36, maar vooral naar innerlijke schoonheid. Met natuurlijk hart voor dieren." Elisa: "Wat we een mens niet aandoen, moeten we een dier ook niet aandoen."