Emeke Buitelaar maakt stadsklok Time == Art'Anders kijken naar de tijd'

10 december 2008 08:00

ALMERE - Zoals vaak bij kunstenaars gaat het creëren van groot werk gepaard met grote onrust. De geldt ook voor de Almeerse kunstenares Emeke Buitelaar die in september 2007 gevraagd werd om in het stadshart een herkenbare stadsklok te maken.


Daarmee wilde de gemeente een opvallende ontmoetingsplek in het stadscentrum. Bij Emeke Buitelaar waren ze aan het goede adres: de kunstenares laat zich inspireren door de Maya-cultuur. De kleuren rood, wit, blauw, geel voeren daarbij de boventoon. "De Maya's hadden een eigen kalender, die ze al eeuwen voor de Romeinen bedachten", zegt Buitelaar. "Deze Maya-kalender loopt op 21 december 2012 af. Niemand weet waarom. Dat leidt tot veel interessante discussies."
Buitelaar wil dat bezoekers van het Almeerse centrum anders naar het begrip tijd gaan kijken. "De Maya's zeiden dat tijd x energie kunst oplevert. Maar in onze cultuur is tijd vooral status. Als iemand het 'druk-druk-druk-druk-druk' heeft, zegt hij dat niet voor niets vijf keer achter elkaar. Dat verhoogt de status."
Het project, dat 'Time == Art' is gedoopt, bestaat uit een zuil van 3,40 meter hoog, omringd door vier banken in de Maya-kleuren. De klok zelf geeft de juiste tijd aan, maar de wijzerplaat verwijst naar een oermens, van toen er nog geen tijd was.
De betonnen basis van de klok wordt in februari opgeleverd in het atelier gevestigd in de Creative Campus van Mac3Park in Buiten. Mac3Park is ook sponsor van het project. Vervolgens wil Buitelaar de banken met Almeerse middelbare scholieren mozaïeken. "Het moet een compleet Almeers project worden dat een landelijke uitstraling heeft. Ik ben er echt dag en nacht mee bezig. De opdracht geeft een enorme drive. Het vreet energie, maar ik zie het als een bekroning van mijn kunstenaarschap." Het mozaïeken zal ongeveer negen maanden in beslag nemen.
In kader:
Emeke Buitelaar houdt vanaf 1 januari op de website www.almeredezeweek.nl dagelijks een weblog bij over de totstandkoming van Time is Art.