Emotionele informatieavond over bomenkap Menuetstraat

11 maart 2009 08:00

MUZIEKWIJK - Voor bewoners en omwonenden van de Menuetstraat in Muziekwijk werd vorige week een informatieavond gehouden over de bomenkap in het gebied tussen de Menuetstraat en de Hogering. Net als eerder in de Oostvaardersbuurt zijn ook in dit gebied veel bomen gekapt.


De heer Kok uit de Menuetstraat vraat zich af of de bomenkap wel zo toevallig is. "Net als in de Oostvaardersbuurt is ook hier slecht gecommuniceerd en zijn mooie kastanjes gekapt. De gemeente biedt vervolgens excuses aan, maar dan is het kwaad al geschied."
De informatieavond in Muziekwijk verliep behoorlijk emotioneel. De bewoners kregen te horen dat de bomenkap ook nodig is voor de aanleg van een fietspad. De bewoners vinden de komst van zo'n pad onzin omdat er al een voetpad ligt. De emoties liepen zo hoog op dat bewoners bij wijze van protest dreigden glasscherven op het toekomstige fietspad te zullen gaan werpen.
De gemeente gaat de aanleg van het fietspad nu heroverwegen. Volgens woordvoerder Peter Spek van de gemeente moet binnen twee weken daar uitsluitsel over zijn. Kok: "Maar het kwaad is al geschied: de bomen zijn gekapt. Maar die discussie werd niet eens gevoerd. Ze doen net of ze van niets weten."
Peter Spek spreekt die bewering tegen: "We hebben populieren, kastanjes en iepen gekapt. Eerder hebben we al aangegeven dat heel veel kastanjes in Nederland, en dus ook Almere, ziek zijn. Ook de iepen waren ziek. En dat we populieren kappen is ook niet nieuw. Dat is beleid."
Spek geeft wel toe dat de communicatie naar de bewoners slecht is geweest. "Daar ontstaat de frustratie ook door. En die kunnen we heel goed begrijpen."