Energiebus komt voorrijden voor advies over energiebesparingDe Woonbond adviseert huurders bij energiebe

20 mei 2009 07:00

ALMERE - De Woonbond adviseert huurders bij energiebesparing met de Energielijn en de Energiebus. Ook Almeerse huurders kunnen de Energiebus laten komen voor een advies over energiebesparende maatregelen aan hun woningen, alleen moeten zij dat wel aanvragen samen met de buren of met hun bewonerscommissie of bijvoorbeeld een Vereniging van Eigenaren.


De Energielijn beantwoordt vragen over zelf te nemen maatregelen om de energierekening te verlagen, het energielabel van de woning, enzovoort. Zelf weet een huurder vaak niet of er toestemming nodig is van de verhuurder om verbeteringen in de woning aan te brengen. Ook kunnen de vragen gaan over bestaande afspraken tussen bewonerscommissie (of huurdersorganisatie) met de verhuurder.


Energiezuiniger

Daarnaast is er de Energiebus. De medewerkers van de Energiebus onderzoeken in één dag (met een steekproef) de woningen in een straat, buurt of complex. Aan de hand van de gezamenlijke klachten en opmerkingen en het energieverbruik wordt nagegaan hoe het ervoor staat met de isolatie, ventilatie en de (verwarmings)installatie. En of er nu eenvoudige maatregelen of ingrijpende verbouwingen nodig zijn; binnen enkele dagen ligt er een plan van aanpak met maatregelen om woningen energiezuiniger en comfortabeler te maken. De adviezen kunnen betrekking hebben op het vervangen van moederhaarden en geisers door hoogrendements-combiketels; het vervangen van enkelglas door HR? en het plaatsen van individuele meters bij collectieve verwarming. De medewerkers van de Energiebus gaan samen met huurders naar de verhuurder om de resultaten van het onderzoek te presenteren en de adviezen aan de verhuurder toe te lichten. Ook geven ze de huurders tips voor een verdere aanpak van de problemen.
De Energielijn is bereikbaar van maandag tot en met donderdag van 10.00 tot 13.00 uur via telefoonnummer 020-5517722. En via het mailadres energielijn@woonbond.nl. Ook voor de Energiebus kunnen Almeerse huurders hier terecht.