Erik: "Ik kan hier werken op mijn eigen niveau"Speciale DAC-drukkerij voor mensen met een bepe

10 juni 2009 07:00

MOLENBUURT - Aan de Verfmolenstraat in de Molenbuurt van Almere Buiten staat drukkerij DM Offset. Een gewone offset-drukkerij, maar met bijzonder personeel. Het is namelijk een werkplaats voor zeventien mensen met een beperking.


DM Offset is nu ruim vijf jaar een bedrijf waar mensen met een beperking voorzichtig hun terugkeer kunnen maken naar het arbeidsproces. "Hier werken voornamelijk mensen met een psychiatrische beperking", licht eigenaresse Dyhlia Klaren toe. "We zijn onderdeel van de stichting DAC (Dag Activiteiten Centrum) en bieden mensen met een lichte of verstandelijke handicap, mensen met niet-aangeboren hersenletsel en mensen die (nog) geen bijdrage kunnen leveren aan het arbeidsproces een daginvulling."
Het past allemaal in de doelstelling van stichting DAC: verschillende doelgroepen bij elkaar brengen, zodat ze voorzichtig kunnen wennen aan werk. Zoals regels, werkritme, structuur en afspraken. "We hebben heel diverse werkzaamheden te bieden: voorbereiding, ontwerpen, drukken, maar ook kantinewerk en administratie", zegt Dyhlia. "Werken met deze mensen vereist wel een aanpassing. We bekijken eerst wat ze aankunnen, waar ze aan toe zijn. De één pikt dingen sneller op dan een ander en je moet altijd rekening houden met hun beperking. Maar hier werkt een stabiele groep mensen en de sfeer is heel goed. Het is een veilige werkomgeving en je ziet dat een goede structuur de mensen helpt."

Geaccepteerd

Alle medewerkers bij de drukkerij zijn het er over eens: bij DM Offset kunnen ze zichzelf zijn. En dat is een belangrijk aspect in hun terugkeer naar een 'normaal' arbeidsleven. "Ik werd hier vrij snel geaccepteerd zoals ik ben", zegt Eveline. Erik, al drie jaar werkzaam bij DM Offset, beaamt dat. "Ik kan mezelf zijn en werken op een niveau dat ik aankan. Daarin word ik ook goed ondersteund. Ik kan zelfstandig werken, maar mag daarin ook foutjes maken."
Ook Jack kan zich geen betere baan wensen. Hij doet productiewerk in de drukkerij. "Ik heb hier veel geleerd, vooral meer structuur opgebouwd in mijn leven. En ik leer altijd iets nieuws. Ik heb mezelf hier ontplooid. Dit is echt de beste plek om dat te doen."
Er zijn nog mensen welkom bij DM Offset. Aanmelden kan zelf maar verloopt vaak via een doorverwijzing van stichting DAC of Kwintes. Voor meer informatie, bel DM Offset op 036-5328100.