Expositie Indiaas mangrovenproject Op de grens van land en water

01 oktober 2008 07:00

ALMERE - In natuurcentrum Het Eksternest is tot en met 22 oktober een expositie te zien over een Indiaas mangrovenproject getiteld ‘Op de grens van land en water’.


“Van de mangroven (een soort bomen met hele lange wortels in het water, red.) en de bewoners zijn prachtige foto’s gemaakt”, vertelt woordvoerder Lida Dijkman. “Een aantal daarvan zijn tentoongesteld in natuurcentrum Het Eksternest aan de Kemphaanstraat 1 in Almere.”
Op initiatief van twee Almeerders en Dhara, hun partnerorganisatie in India, is een project gestart in het mangrovengebied van de Indiase deelstaat Orissa. Het project richt zich op dorpen, en vooral de vrouwen, in een afgelegen streek aan de Baai van Bengalen.
Mangroven zijn essentieel voor de biodiversiteit van het milieu. Bovendien beschermen ze de bevolking tegen getijdengolven. Maar het valt niet mee in zo’n gebied een bestaan op te bouwen. Daarom helpt dit project bewoners om meer profijt te trekken van wat er groeit. Zodat ze de natuur weer kunnen waarderen, in plaats van er moeite mee te hebben. In het ene dorp wordt gewerkt met dalit (de vroegere onaanraakbaren); in het andere dorp met Bengaalse vluchtelingen.
De expositie is nog te zien tot 22 oktober en er is dinsdag 14 oktober om 15.30 uur een lezing. Meer info over het project: www.mens-en-mangroven.nl. (Foto: aangeleverd)