Extern onderzoek naar schimmelwoningen

11 mei 2020 09:00

Door Marcel Beijer

REGENBOOGBUURT – Woningcorporatie GoedeStede laat een extern bureau in de Regenboogbuurt onderzoek naar de schimmelwoningen aan de Mahoniestraat en Jadeplantsoen. In totaal gaat het om 84 woningen.

In januari gaf GoedeStede al aan dat een onderzoek zou worden ingesteld naar de woningen waar sprake is van ernstige schimmelvorming. In het huis van bewoonster Gwen was de situatie zo ernstig dat haar gezin tijdelijk werd ondergebracht in een woning in Almere Haven. In de slaapkamer van haar kinderen was het plafond groen uitgeslagen. Eén van de kinderen sliep op een hoogslaper. Ook in woonkamer zagen de muren groen van de schimmel en was het zo vochtig dat er druppels van de muren stroomden.

"Inmiddels is het gezin weer terug in het appartement en gaat het een stuk beter", aldus een woordvoerder van de corporatie. "Maar de problemen zijn desondanks nog niet de wereld uit.

Onderzoek bij 84 woningen

"Daarom laten we een extern bureau bouwkundig onderzoek uitvoeren bij de woningen in het appartementencomplex die hinder ondervinden, maar ook aan het nabij gelegen Jadeplantsoen zijn een paar eengezinswoningen waar schimmelvorming optreedt."

In totaal laat GoedeStede onderzoek uitvoeren in 84 woningen. "We hopen dan een beter beeld te krijgen en op basis daarvan ook passende maatregelen te nemen", aldus de woordvoerder.

Het probleem van de schimmelwoningen kwam aan het licht toen de leden van de politieke partij SP woningbezoek deden. De geschrokken moeder Gwen realiseerde zich door de ophef in de media pas in welke bizarre omstandigheden haar gezin leefde.

De schimmel stond op de muren in de woonkamer. (Archieffoto: aangeleverd)