FC Almere pakt trainingen jeugd weer rustig op

30 april 2020 00:00

Door Berlinda Hendrikse

HAVEN – Sinds 29 april mogen sportclubs in Nederland met aangepaste maatregelen de draad weer oppakken. De jeugdspelers van FC Almere waren blij eindelijk weer tegen een balletje te kunnen trappen.

Het was voor sommige spelers vanwege de coronacrisis weken geleden dat ze voor het laatst hebben kunnen voetballen met hun teamgenootjes. Maar dankzij de versoepeling van de maatregelen door de overheid is het sinds 29 april weer mogelijk om de jeugdtrainingen van de sportclubs weer op te pakken. Wel met de nodige maatregelen. Zo mogen kinderen tot en met 12 wel zonder afstand met elkaar voetballen, maar moeten jongeren van 13-18 jaar nog wel de anderhalve meter-regel bewaken tijden het trainen.

Drive-Thru

Willem Schaart, bestuurslid van FC Almere, vertelt dat de eerste trainingen soepel zijn verlopen. "We zijn begonnen met de allerkleinsten, om die weer als eerste te laten voetballen. Daarvoor hebben we een soort Drive-Thru gemaakt, waar ouders hun kind met de auto kunnen afzetten. Ouders mogen namelijk niet langs het veld staan, en door de kinderen vijf minuten voor de training af te zetten, zorgen we dat het contact beperkt is. Ook zijn er delen van de fietsenstalling afgezet, zodat ook daar niet de fout wordt gemaakt om te dicht bij elkaar te komen."

Energie

Dat de spelertjes weer zin hadden om te trainen, was duidelijk merkbaar volgens Schaart. "Je kon merken dat ze het fijn vonden om elkaar weer te zien en vooral hun energie weer kwijt te kunnen. Dat is voor de ouders ook prettig, dat uurtje razen op het veld is echt goed voor de jeugd en dat hadden ze duidelijk gemist." Het was voor de Havense voetbalclub wel even meten en passen om de trainingen rond te krijgen. Schaart vertelt: "We hebben op dit moment maar twee voetbalvelden ter beschikking. De rest van de grasvelden zijn er door de gemeente al uitgehaald voor onderhoud. Wedstrijden worden er sowieso niet meer gespeeld dit seizoen, dus we zullen het moeten doen met de twee grasvelden die we nu nog hebben liggen. Dat is even schipperen met de ruimte, maar dat is uiteindelijk gelukt door een goed schema te maken."

Doelschieten

Voor de trainingen van jongeren tussen de 13 en 18 jaar zijn de regels nog wat strikter. Zij moeten de anderhalve meter afstand wel in acht houden, ook op het veld. "Dat is natuurlijk wel lastig bij een sport als voetbal", vertelt het bestuurslid. "Het betekent namelijk dat een echt duel niet mogelijk is, want dan kom je te dicht bij elkaar. Deze groepen trainen dus wat meer individueel, trainen wat meer op conditie en oefenen met overschieten onderling en doelschieten. Ook is het gezellige samenzijn na de trainingen in het clubhuis nog even niet mogelijk. Net als douchen na de training of gebruik maken van de toiletten, dat staan de maatregelen nog niet toe. Maar we zijn wel bezig met de gemeente om te kijken of er een veilige manier is om twee toiletten te kunnen openen voor de jongste spelers."

Speciale aanpassingen bij FC Almere om de trainingen te kunnen hervatten. (Foto: FC Almere)

Ook de fietsenstalling is aangepast. (Foto: FC Almere)