Feestelijke oplevering Malmö Hus

01 oktober 2008 07:00

ALMERE - Het Malmö Hus in Almere Buiten is afgelopen week feestelijk geopend. Maarten Pel, directeur van de Alliantie Flevoland en Jan van Barneveld, directeur van de Alliantie Ontwikkeling, verrichtten de officiële opening. Ook werd een kunstwerk van Cor Litjens onthuld.


Houtskeletbouw overheerst bij het Malmö Hus. Het biedt prachtige appartementen en bedrijfsruimtes voor starters en startende ondernemers. Het Malmö Hus staat in Almere Buiten op de hoek van de Atlasdreef en de Evenaar. Een mooie plek: dichtbij het centrum, maar ook op een steenworp afstand van de groene omgeving.
Het Malmö Hus is in opdracht van de Alliantie Flevoland ontworpen door Tigchelaar Architecten in samenwerking met de Alliantie Ontwikkeling en bouwer Kingma. De binnentuin is met het gebouw mee ontworpen door landschapsarchitecten Erwin Zwaan en Andrew van Egmond. De tuin is een ontmoetingsplek en heeft een Zweedse sfeer met varens en witte berkenbomen.

Bijzonder kunstwerk

Cor Litjens ontwierp in opdracht van de Alliantie Flevoland een kunstwerk voor het complex. Het bronzen beeld heet 'Deuren' en bestaat uit twee delen, oftewel twee kamerwanden met geopende deuren. "De starters die zich in het Malmö Hus gaan vestigen, zullen hun situatie zo ervaren", aldus de kunstenaar. "Ze zijn op weg naar hun toekomst. Het beeld versterkt bij de bewoners het bewustzijn van de kansrijke fase waarin ze verkeren."
De Alliantie Flevoland koos voor Cor Litjens vanwege de architectonische thematiek, die hij symbolisch inzet. Als corporatie zoekt de Alliantie in de kunst vooral naar een aanvulling in de kwaliteit van de gebouwde omgeving. De betekenis die een beeld kan meegeven aan een woonmilieu, dat met de grootste zorg voor mensen is ontwikkeld, geeft de doorslag. Het werk van Litjens is voorbeeldig voor de lijn die de Alliantie Flevoland met beeldende kunst wil ontwikkelen.