Fietsen tegen kanker

17 maart 2010 08:00

VELUWSEKANT - “Een bijzonder kind, met veel drive en humor”, zegt Liesbeth Krouwel over haar zoon Mathijs Douwe. Mathijs overleed op 18 mei 2008 aan de gevolgen van kanker. Hij was toen tien jaar oud. Om geld in te zamelen voor het fonds KWF Kankerbestrijding, werd zondag een spinningmarathon gehouden in sportschool Spartacus Gym.


Alle opbrengsten van die dag, 1076,92 euro, gaan naar het KWF. “Dit is een bedrag ver boven onze verwachtingen”, zegt Liesbeth. “Er is ook heel veel geld binnengekomen met spelletjes, koffie, fooienpot en glitter-tattoos! Heel erg mooi.”
De hele dag, van 10.00 tot 16.00 uur, waren de spinningfietsen in de sportschool Spartacus bezet met actieve fietsers. Voor 7,50 of 10 euro mochten zij zich een half uur of een uur uitputten - voor het goede doel. Bert Riesenbeck van Spartacus Gym: “Het was super, vanaf negen uur ‘s ochtends tot vier uur waren alle fietsen vol, en kwamen we zelfs fietsen tekort.”
Veel mensen hebben zich ervoor ingezet. In de middag hebben de oud-klasgenoten van Mathijs en de klas van zusje Frederieke, van basisschool De Olijfboom, gespint. “Het gaat om de inzet van al die mensen voor het goede doel”, zegt Liesbeth. “Ik vind het heel bijzonder dat er zoveel betrokken mensen komen spinnen.”

Onmacht wordt kracht
Naast deze actie doet haar man Niek Krouwel op 3 juni mee aan de Alpe d’HuZes, waarmee deelnemers eveneens geld inzamelen voor het KWF. Met een eigen ‘Mathijs Douwe Team’, beklimt hij drie keer op de fiets de berg Alpe d’Huez in Frankrijk. “In het fietsen kan hij zijn energie kwijt, zet hij zijn onmacht om in kracht”, zegt Liesbeth.
Het team is in november 2009 begonnen met het bij elkaar sparen van tienduizend euro, het geld dat nodig is om mee te kunnen doen aan de beklimming. Inmiddels staat de teller op ruim 17 duizend euro, het streefbedrag is om 30 duizend euro binnen te halen.
Wie KWF-kankerbestrijding en het Mathijs Douwe Team wil steunen, kijkt op de weblog alpjeop2010.blogspot.com. Daar staat een link naar de website van Alpe d’HuZes.