Fietsersbond Almere na bijna dodelijk ongeval Hout:"Zichthoeken op gevaarlijke kruispunten moeten b

29 juli 2009 06:00

ALMERE - Er moet iets veranderen aan het zicht op kruispunten in Almere. Dat vindt de Fietsersbond Almere. In een gesprek met wethouder Arno Visser op 14 juli zijn er een aantal gevaarlijke verkeerssituaties besproken en is er gekeken naar de mogelijke oplossingen.


Vooral de verkeerssituatie in Almere Hout, de T-splitsing Parallelweg/Vogelweg-Groenlingweg, is een gevaarlijke kruising. Daar vond op 13 juni een zwaar ongeval plaats tussen een fietser en een tractor. "Dat is een sluipweg voor verkeer vanuit Hout dwars door Overgooi naar het Gooimeer en wordt oneigenlijk gebruikt voor dat doel", zegt Mario Kramer van de Fietsersbond. "Dat zorgt voor gevaarlijke situaties want het is ook een fietspad. De zichthoeken moeten verbeterd worden. Het zicht op het kruispunt is slecht. Daar iets aan doen is wel het minste dat je kunt doen om de situatie te verbeteren. Ook de maximumsnelheid omlaag brengen naar dertig kilometer per uur in plaats van zestig, zou helpen."
De gemeente gaat nu het desbetreffende kruispunt bekijken, waarna de Fietsersbond kijkt of er iets veranderd is. Kramer: "In september maken wij de 'fietsbalans' op, om te zien of het daadwerkelijk verbeterd is."
De gemeente kijkt zelf 'ook wel eens' naar gevaarlijke verkeerssituaties. Woordvoerder van de gemeente Peter Spek: "Als wijkbeheerders een gevaarlijke kruising zien, dan geven ze dat aan ons door. Ook de politie meldt dat bij ons. Dan verbeteren we dat punt. Maar ook met beter zicht kunnen we natuurlijk niet elk ongeval voorkomen."

Geschept door tractor

Het slachtoffer van het ongeval op 13 juni is de 72-jarige Theo Riphagen. Hij werd door een tractor geschept toen hij aan het trainen was voor de wielerwedstrijd Classico Boretti op 28 juni. Hij kreeg door dit ongeluk onder andere een schedelbasisfractuur en direct na het ongeval is zijn linkerbeen geamputeerd tot tien centimeter onder zijn knie.
Zijn vrouw Jacobine Riphagen-Brummel: "Hij was zeer zwaar gewond en heeft een week op de intensive care van het AMC gelegen. Wonderwel gaat het iedere dag beter met hem. Hij is een sportman in hart en nieren en wil er alles aan doen om weer zo snel mogelijk te fietsen en hardlopen."
Jacobine Riphagen-Brummel richt zich tot wethouder Arno Visser voor verbetering van de gevaarlijke verkeersplekken. "Kruispunten zijn vaak niet goed zichtbaar: het struikgewas in Almere is te hoog en te breed. Helaas gaat het altijd zo dat pas als het kalf verdronken is, men de put dempt. Het is ook in het belang van onze kinderen dat het veiliger wordt. Dus wethouder: er is werk aan de winkel!"